Katalogové firmy opět nabízejí zápis do rejstříku, pak za to vymáhají tisíce eur

2. květen 2016

Katalogové firmy opět obesílají české podnikatele a firmy. Oslovují je s nabídkou na zapsání do rejstříku podnikatelů Evropské unie. Pokud ale lidé formulář vyplní a odešlou, zavazují se k placení bezmála 3000 eur za tři roky. Informace o poplatku přitom lidé snadno přehlédnou.

Ve formuláři, který nachází čeští podnikatelé i ve svých e-mailových schránkách, musí firma vyplnit informace o podnikání a kontaktní údaje. Úplně dole a malými písmeny je ale vyvedená objednávka a odkaz na webové stránky, kde jsou konkrétní podmínky. Až tam se dozví, že firmě zaplatí téměř 80 tisíc korun.

Zástupci některých firem zmínku o poplatku v neopatrnosti přehlédnou. Stalo se to i ve firmě 3B instruments z Nového Města na Moravě, která teď dostává upomínky požadující zaplacení.

„Zmínku o poplatku jsme přehlédli, takže tam odešel tento dopis a od té doby jsou problémy. Částka se postupně samozřejmě navyšovala. S každou upomínku je o několik procent vyšší,“ popisuje majitel firmy Petr Bílek.

Podle jihlavské právničky Evy Decroix se nabídky katalogových firmem často tváří jako seriózní obchodní rejstříky. „Člověk, který není úplně zběhlý, má pocit, že tam musí být zapsán, nebo má pocit, že mu to nějak pomůže, když tam bude zapsán,“ uvádí.

Firma 3B instruments se za cenu téměř 80 tisíc korun objevila v internetovém katalogu. Zápis ale obnáší jen její název, adresu, obor podnikání a kontakty. Často se špatnou diakritikou. V Novém Městě se tak rozhodli neplatit, ale schovávají všechny upomínky. Těch za čtyři roky dostali 10, katalogová firma požaduje desítky tisíc korun.

Problém je podle Bílka i spojit se s firmou, která peníze žádá. Sídlila v Mexiku, dnes uvádí jako adresu poštovní box v Nizozemsku, bez telefonního čísla.

Právnička Eva Decroix doporučuje podnikatelům v první řadě formulář pořádně pročíst a nejlépe neposílat. Pokud už někdo naletí, radí, co nejdřív poslat dopis, že nemá už o služby zájem. Pak se může buď soudit, nebo čekat jestli firma bude peníze chtít.

I potom ale lze alespoň snížit ztrátu. Podle právničky se často přistupuje i na dohodu. „Takže nakonec není uhrazena ta tříletá odměna, ale třeba jen roční,“ vysvětluje.

Častou obětí takzvaných katalogových firem jsou vedle podnikatelů i lékaři. Podobné nabídky na zařazení do placených rejstříků chodí stále častěji i jim.

autoři: vok , daz
Spustit audio