Kastrujte, hlídejte si hárající feny a nemnožte, prosí Petra Rybářová členka Azylu Den pac

28. květen 2018

Už v rámci studia jezdila do vyloučených lokalit, kde žijí sociálně slabší obyvatelé a s tím souviselo i velké množství psů a koček, kteří se množili. Vzhledem k tomu, že běžné městské útulky taková zvířata nepřijímali, pokud nejsou odchycena na jejich území, začala Petra Rybářová hledat způsoby řešení. V současné době má ve svojí domácnosti kolem stovky zvířat různých druhů od ještěrek, slepic, holubů, koček až pro psy, kterými to všechno začalo.

Spolupráce s Azylem Dej Pac

V jedné lokalitě objevila dva psy, kteří byly podvyživení a nebyli na tom nejlíp. Tak hledala místo, kam by se dali umístit. A tím začala celá spolupráce s původně malým Azylem Dej pac. „Před rokem a půl jsme navázali spolupráci s městem Pelhřimov, kde poskytují nepřetržitý odchyt a od té doby přijímají i veškerá zvířata, která jsou potřeba. Od psů jsme se dostali ke kočkám a teď jsme přijímali třicet osmáků degu,“ vysvětluje Petra Rybářová

Podle slov Petry Rybářové se v Azylu setkávají i s případy, kdy jim dovede psa jeho vlastní majitel a tvrdí, že psa našel. I přes tuto skutečnost si Azyl psa odebere, protože je pro ně prioritní právě dobro psa. Stává se, že se ozvou lidé z okolí a sdělují, že majitele psa znají. Reakce je ale pokaždé stejná: „Poděkujeme za informaci, nic to ale na situaci nemění a pes zůstává u nás.“ potvrzuje Petra.

Adopce psa

Po přijetí psa do azylu následuje karanténa, pokud je pes zdravý a v dobré kondici je očkován. Feny starší půl roků jsou kastrovány, poté následuje nafocení, inzerce psa a hledání nového majitele. A poslední fáze je umístění psa do rodiny. Někdy je to záležitost týdnu nebo dokonce i měsíců a proto je často využívána tzv. dočasná péče.

Pokud se chcete zapojit do dočasné péče, je podmínkou být starší 18 let a svéprávný. „Se vším ostatním poradíme a pomůžeme. Pokusíme se vybrat i v hodného psa pro daného člověka, aby neničil byt, nebo nedělal nadměrný hluk,“ doplňuje Petra Rybářová. Člověk si vezme domů psa, o kterého se po určitou dobu stará.

Azyl financuje potravu, hradí veterinární péči a ještě dodává výbavu pro psa. Dočasný majitel pak psa, když je potřeba, dopravuje k veterináři a případně ho učí základním hygienickým návykům a také poslušnosti.

Spustit audio