Kaštanová krémová polévka s lanýžovým olejem

Nejen o vánocích si můžeme pochutnat na jedlých kaštanech. Jsou tak chutné pečené, že by mě nikdy nenapadlo použít je jinak. Ve skutečnosti ale jde o naprosto tradiční surovinu, ještě před sto lety se z nich vařilo běžně! Jedlé kaštany se dají použít například na krémovou polévku.

Na Grand restaurant festivalu ve velkomeziříčské Panoramě ji umí přímo luxusně šéfkuchař Jan Vaněk, tak si poslechněme, jak se vaří.

kořenovou zeleninu – mrkev, celer, petržel
cibule
200g upečených a oloupaných kaštanů
50g másla
1 litr vývaru
100ml portského vína
sůl
lanýžový olej
kousek lanýže

„Na másle se orestuje kořenová zelenina: petržel, mrkev, celer, a pak se přidá cibule,“ radí kuchař s tím, že cibule by měla jen zesklovatět. „Úplně nakonec se přidají kaštany a chviličku se to povaří, asi půl hodiny. Potom se to rozmixuje a ještě chvíli vaří. Na závěr se polévkový krém zjemní smetanou.“

Získáme tak jemný krém světle hnědé barvy, který na talíři krásně nazdobíme – do polévky doplníme asi půlcentimetrové plátky celých kaštanů ovoněných portským vínem, přidáme smetanu a ještě něco: „Dozdobené to je celými kaštany v portském víně, na polévce je i lanýžový olej a kousek lanýže,“ dodává Jan Vaněk.

Musím uznat, že chuť kaštanového krému je velmi výrazná a příjemná, lanýžový olej velmi zdravý a polévka je také dost sytá. Rozhodně se kaštanů nebojte a nechte si chutnat!

autor: dak