Kaštan pomůže vašim žilám, ale nejezte ho!

20. říjen 2014
Dobré odpoledne

Jírovec maďal (nebo kaštan, jak mu zkráceně říkáme), je jeden z nejkrásnějších stromů, které se u nás vyskytují. Současně je i velmi užitečný, říká Hana Urbánková v poradně: „Jeho estetická funkce v parcích je nezastupitelná. Můžeme z něho využívat květy, listy, kůru, a v těchto dnech i plody k výrobě tinktur, mastí na křečové žíly a problémy se žilním systémem vůbec. Pomáhá také jako protizánětlivý prostředek při revmatismu a bolestech kloubů nebo zad.“

Plody kaštanu, které právě dozrávají, jsou pro člověka jedovaté, ale dají se využít k výrobě tinktury, masti nebo balzámu. Tinkturu si můžeme vyrobit z mletého kaštanu, který se dá koupit, ale pokud tu možnost nemáme, stačí kaštany rozdrtit. Hana Urbánková radí vložit je do sáčku nebo tašky a rozbít paličkou na maso. „Můžeme i se slupkou, ale co nejdříve po nasbírání, dosud nejsou příliš tvrdé. Nadrcené kaštany nasypeme do lahve a zalijeme pálenkou. Protože tinkturu nebudeme užívat vnitřně, můžeme použít i alpu francovku.“

Podrobný recept na výrobu tinktury je následující: asi 20 středně velkých kaštanů podrtíme a zalijeme půl litrem pálenky, protřepáváme každý den a necháme louhovat minimálně 14 dní. Optimální je však celý měsíc. Pak scedíme a slijeme do lahviček. „Při mazání žil tinkturou tinktura pění, ale to je zcela v pořádku,“ upozorňuje bylinkářka. Tinkturou mažeme popraskané vlásečnice, které tvoří takzvané metličky na nohách (i v obličeji) nebo a křečové žíly.

Z tinktury se dá vyrobit balzám nebo krém na hemoroidy či bolavá záda. „Na výrobu balzámu nebo krému potřebujeme ještě 3 sáčky potravinářské želatiny. K tomu přidáme 150 ml tinktury a nějaký olejíček - levandule, rozmarýn nebo kafr podle svého gusta. Vše pořádně šlehačem promícháme, aby vznikla homogenní hmota,“ popisuje Hana Urbánková a doporučuje po slití do lahviček uchovávat v ledničce.

Mladé listy na jaře se používají k výrobě olejíčku, kůra jírovce maďalu se pak ořezává z mladých větví rovněž na jaře. Z květů se vyrábí tinktura nebo sirup, a v malém množství se objevují v čajových směsích s ibiškem, měsíčkem, nebo s jinými bylinkami na žilní stěny. „Výrobky z kaštanu jsou dobré i na otoky, například na vstřebávání podlitin. Počítejte ale s tím, že žilní systém vyžaduje léčení na dlouhou dobu,“ uzavírá hana Urbánková.

Chat s Hanou Urbánkovou


autor: dak
Spustit audio