Karvinou pochodovaly desítky radikálů

22. listopad 2008
Zprávy , Zprávy

Karvinou dnes pochodovali pravicoví radikálové. Oficiálně protestovali proti odtržení Kosova od Srbska. Povolená demonstrace se za asistence policie obešla bez problémů. Na Masarykově náměstí se sešlo asi 60 nacionalistů, jak si účastníci pochodu sami říkají.

Důvod demonstrace objasnil organizátor akce Roman Fojtík z Ostravy: "Chceme upozornit na to, že mladí lidé v České republice se dokáží sejít a vyjádřit svůj nesouhlas s uznáním samostatného Kosova českou vládou."

Mluvčí karvinské radnice Šárka Swiderová tvrdí, že demonstrace pravicových radikálů se nedala zakázat. "Svolavatel byl fyzická osoba, řádně ohlásil, sešel se s námi, sešel se s policií a všechno, co slíbil, dodržel," řekla mluvčí.

Zasahovat nemuseli ani policisté, kterých na akci dohlíželo 130. "Hodnotím to dobře z bezpečnostního hlediska," potvrdil okresní ředitel policie na Karvinsku Martin Hrinko. Jen na závěr pochodu extremisté spálili vlajku Evropské unie.

Poslední setkání pravicových radikálů přerostlo v ostré pouliční boje. V Litvínově se minulou sobotu stovky příznivců Dělnické strany pokusily proniknout na romské sídliště Janov, policisté je museli zastavit pomocí těžké techniky, koní, slzného plynu a dělbuchů. Tříhodinový střet si vyžádal řadu zraněných.

autoři: Artur Kubica , dka
Spustit audio