Karel Hvížďala: O aroganci moci Středočeského kraje

11. únor 2019

Politika jako správa věcích veřejných je založena na vzájemné důvěře mezi lidmi a politiky, kteří jednotlivé politické subjekty reprezentují. Jinými slovy důvěra je tou nejvyšší hodnotou, kterou má řádný politik opečovávat, aby mohl být v příštích volbách zvolen.

Pokud nějaké politické uskupení spoléhá jen na to, že voliče si je možné koupit buď sliby, či jednorázovými populistickými kroky jako jsou zvýšené penze či zlevněné jízdné, je v ohrožení, když hospodářství začne zpomalovat, protože nebude moci sliby plnit a může rychle ztratit důvěru.

Petr Hartman: Černošice vytlačují Babiše z politiky

Andrej Babiš

Jak vytlačit Andreje Babiše z politiky? Na to se musíte zeptat v Černošicích.

Ondřej Konrád: Pohled na Agrofert od Berounky

Andrej Babiš

Sloveso zpolitizovat užívá český premiér často a jakoby snad i rád. Jenže málokdy správně.

A právě do takové situace se dostalo hnutí ANO, proto ministryně financí bije na poplach a chce šetřit. Nedůvěru v další růst růstu už signalizují banky i podnikatelé. V takovém případě lze oprávněně hovořit o selhání instinktů, když na sklonku minulého týdne potvrdil Krajský úřad Středočeského kraje, kde je hejtmankou místopředsedkyně ANO Jaroslava Pokorná Jermanová, zrušení odboru, který má řešit údajný střet zájmů premiéra Andreje Babiše rovněž z hnutí ANO, a to sloučením s jiným.

Ke změně došlo totiž těsně poté, co padlo rozhodnutí městského úřadu v Černošicích, který dle médií za porušení zákona o střetu zájmů vyměřil premiérovi pokutu 200 tisíc korun. Přesně tomu bylo tak, že rozhodnutí o tom, že pan Babiš ovlivňuje média, která jsou zaparkovaná ve svěřenských fondech, padlo 21. ledna 2019.

Veřejnost se to dozvěděla z médií po dvou dnech a vzápětí poté vedení Krajského úřadu Středočeského kraje rozhodlo o zrušení pracoviště, které mělo Babišovo odvolání posuzovat, a to hned k 1. únoru 2019.

Karel Hvížďala

Ředitel středočeského úřadu, jak se dalo očekávat, okamžitě prohlásil, že reorganizace byla dlouhodobě plánovaná a že s přípravou se začalo již v minulém roce, aby došlo k optimalizaci a zefektivnění chodu úřadu.

Na čem skončí Babiš

Problém je ale právě v tom, že i kdyby ve skutečnosti vůbec nešlo o účelový krok, který by měl zajistit, aby úřad zamítl rozhodnutí o střetu zájmů, měl by zodpovědný politik, v tomto případě paní Pokorná Jermanová, reorganizaci zastavit, aby nemohla být ona i pan premiér podezříváni z účelovosti, která podkopává jejich důvěru.

Babiš udělal cimrmanovský úkrok stranou, střet zájmů je kolosální, tvrdí Ondráčka

Andrej Babiš

Výzva eurokomisaře pro rozpočet Günthera Oettingera adresovaná premiérovi Andreji Babišovi (ANO) má první konkrétní dopad. Předseda vlády se už nebude účastnit jednání Rady pro Evropské strukturální a investiční fondy. Je to dostatečné řešení?

Jinak veřejnost, média i opoziční strany a jistě i někteří politici z koaliční sociální demokracie, oprávněně hovoří o aroganci moci a opět budou opakovat, že premiérovi osmdesát procent času zabere řešení vlastních problémů a jen z dvaceti procent se může věnovat řízení státu.

A jak známo, i když zatím Andreji Babišovi všechno prošlo, neznamená to, že tak tomu bude navždy. Jen těžko se dá ale předpovědět, kdy a co bude tou poslední a rozhodující kapkou, která ho zdiskredituje. Připomeňme, že například Mirek Topolánek nakonec z politiky odešel v roce 2010 kvůli neformálnímu rozhovoru pro časopis Lui, v němž se rozpovídal o gayích, Židech a církvi.

Spustit audio

Související