Karel Cudlín a Osmdesát sedm magických míst Svaté země

4. listopad 2012

„Osmdesát sedm magických míst Svaté země“ – tak se jmenuje kniha fotografa Karla Cudlína a jeho ženy Evy, která se nedávno objevila na knihkupeckých pultech.

Potká-li se citlivý a talentovaný fotograf s působivým a silným tématem, můžeme očekávat zajímavý projekt. Fotografie Karla Cudlína si již získaly své příznivce, téma Izraele je pak jedno z nejsilnějších pro všechny umělecké žánry. Kolekce Cudlínových snímků Svaté země doplněná místopisnými údaji jeho manželky Evy je inspirací k návštěvě jedné z nejfantastičtějších zemí na světě.

V tomto průvodci Svatou zemí je mírně zdůrazněna křesťanská tradice, ale i zájemci o judaismus naleznou zajímavé údaje. Izrael byl odedávna cílem náboženských poutí nejprve Židů, později i křesťanů a také muslimů. I nevěřící člověk zde bývá zasažen hlubokou vroucností poutníků, meditativní atmosférou svatých míst a tajemným kouzlem starobylých památek. Mnoho Evropanů se teprve na tomto malém kousku země zamyslí nad silou dějin a lidského ducha.

Jeruzalém je o polovinu menší než Praha a jeho centrum pohodlně projdete pěšky. Je ale tak plný svatých, pietních, historických a prostě krásných míst, že se jej nikdy nenasytíte.

Středomořský a předovýchodní charakter Izraele se projevuje i ve vřelosti a pohostinnosti jeho obyvatel, v pestrém životě na ulicích a v udržování starých zvyků. Dávné tradice zdejší lidé umějí bravurně skloubit s nejvyspělejšími technologiemi moderního věku. Výsledkem je země, která je navzdory neustálým nebezpečím velmi příjemným místem k životu.

Stále zde můžeme potkávat jezdce na koních či oslech, pouliční ševce, hráče šachů a kuřáky vodní dýmky před kavárnami, ale také krásné vojandy, hrdé kibucniky a pestrou směs lidských tváří, z nichž mnohé jako by maloval Rembrandt. Všude potkáváme školáky, hřiště jsou plná dětí, Izrael je mladá země.

Také cestovatel, který se zajímá o přírodu, nalezne v Izraeli zajímavé stepi, pouště, lesy, hory, kaňony, korálové útesy i nejslanější jezero a současně nejnižší místo na světě. Od zimy do jara se můžete ráno brouzdat sněhem na Hermonu a večer se již koupat v Rudém moři.

Kdo se zajímá o současnost dynamicky se rozvíjejícího mladého státu, jistě rád navštíví některý kibuc a na vlastní oči se přesvědčí, že komunismus může fungovat alespoň v rámci vesnice, ochutná vynikající potraviny z místní produkce a pohovoří s lidmi, kteří si zvolili tento zvláštní způsob života.

Pokud se právě nechystáte na cestu do Izraele, přijmete knihu manželů Cudlínových jako možnost prožívat prostřednictvím výmluvných fotografií a výstižných textů neopakovatelnou atmosféru malé, ale jedinečné země. Izrael je plný kontrastů, světových unikátů, přírodních krás, zemí mnoha kultur a náboženství, konfliktů i lásky. Je zemí spjatou i s našimi dějinami a kulturou jako snad žádná jiná.

autor: Věra Tydlitátová
Spustit audio