Kaple sv. Anny v Pelhřimově se dočká nutných oprav. Jak ale bude nakonec vypadat, není jasné

1. prosinec 2021 18:00

Pelhřimovskou kapli sv. Anny čeká v budoucnu oprava, zatím ale není jisté, jaká přesně. Zchátralou nemovitost před lety koupilo město.

Kaple svaté Anny v Pelhřimově je už desítky let bez střechy. Letos ji koupilo město, aby chátrající sakrální stavbu opravilo. Zatím nechali udělat nejnutnější práce, aby kaple přečkala nadcházející zimu.

„Postupné etapy nějaké drobné, tady jsme spravovali vedle tu střechu, tu jsme zabezpečovali, protože tam ta krytina – lepenka byla špatná, tak jsme tam dávali novou, někde to bylo shnilý, tak jsme to vyspravovali,“ volá na mě z lešení u jedné ze stěn kostela pan Zdeněk Vaněček, který právě se svým kolegou připevňuje trámy na vrchol zdiva kaple sv. Anny.

Radnice

Pelhřimovská radnice převzala stavbu od církve letos. Zatím se snaží svatostánek zabezpečit před zimou, aby do stěn nezatékalo. Jaké opravy podstoupí památka v budoucnu, ale podle Vladimíra Staňka z úseku památkové péče pelhřimovské radnice ještě není jisté.

Kaple sv. Anny, Pelhřimov

„To se ještě neví, jak se bude směřovat. Jestli se to zastřeší nebo nezastřeší. Pak je ještě otázka, jestli by se to zastřešilo tak, jak je to známo ze starých dochovaných fotografií, než se to zřítilo a byly odstraněny poslední zbytky střechy. Protože tam ještě byla věžička, ta věžička samozřejmě tam nebyla od začátku, to už víme. Jestli s věžičkou, bez věžičky nebo bez střechy, to je teď ještě v jednání.“

Historicky významná památka

Bez střechy je ovšem kaple sv. Anny už asi třicet let. I to chce město změnit. Kromě samotné opravy má ale vedení Pelhřimova v plánu i úpravy v okolí památky včetně přístupové cesty. „Ta přístupová cesta, v katastru je vidět, je i částečně v terénu, ale je zarostlá a byla rozoraná asi. Město má zájem tu cestu znovu opravit, popřípadě i zapojit do nějaké cyklostezky, cyklotrasy.“

Kaple svaté Anny přitom bývala historicky poměrně významnou sakrální stavbou v Pelhřimově. Vladimír Staněk dokonce ukazuje i starou rytinu, na níž je kaple zobrazena.

„Došlo k objevu neznámé rytiny z roku 1736, kde je vyobrazen i Pelhřimov, týká se sice Panny Marie Sedmibolestné v Pelhřimově, ale vykukuje tam i kaple sv. Anny a jedná se teď asi o vůbec nejstarší vyobrazení města,“ dodal Vladimír Staněk.

S postupným zvelebováním polorozpadlé kaple začal před čtrnácti lety spolek Zelené srdce, radnice tak chce na jeho počínání navázat. Konkrétní opravy stavby i úpravy okolí přijdou ale postupně v následujících letech.

autoři: Tereza Pešoutová , mik
Spustit audio

Související