Kaple na pelhřimovské Kalvárii procitne. Finančně se mají podílet i občané

8. prosinec 2012
Zprávy z

Pelhřimov v blízké době opraví svou staronovou dominantu – kapli na návrší Kalvárie. Její dnešní podoba je z konce 19. století. Za minulého režimu ale památka značně zchátrala. Chybí v ní původní okna a veškeré vnitřní vybavení.

Plán radnice, která kapli dostala od katolické církve, je jasný – opravit v nejbližší době. „Práce mají začít už na jaře,“ řekl Regionu historik Vladimír Staněk. Z původních stavebních plánů je patrné také okolí kaple. „Byly tu schody s vystavěným zábradlím a upravené stromy,“ dodal Staněk.

Stromy jsou na svých místech dodnes, minimálně deset let je ale nikdo neudržoval. „Budeme prosazovat jejich úplnou likvidace a náhradu novými,“ stojí si za svým oslovený historik.

Vitráže by mohli zaplatit místní lidé

V kapli na pelhřimovské Kalvárii je dvanáct velkých oken a několik menších ve věži. Vitráže úplně chybí, jsou ale opět k dispozici plány původních barevných oken včetně uspořádání jednotlivých sklíček. Radní přišli s nápadem oslovit místní občany.

Nakonec podobné to bylo v minulosti a v kostelích dodnes najdeme okna se jmény svých plátců. „Byl by to jistý donátorský počin,“ doplnil Vladimír Staněk.

autor: mik
Spustit audio