Kapela BeneBand z chráněného bydlení roztančí každé publikum

22. prosinec 2023

Hrají pro lidi všech věkových kategorií, od mateřských školek, přes gymnázia až po domovy pro seniory. Kapela BeneBand je ale poněkud jiná, než bychom čekali.

Tři klienti z chráněného bydlení doplňují tři muzikanty z řad asistentů a každý jejich koncert bez výjimky končí tancem, tleskáním do rytmu a radostnou odezvou od posluchačů. 

Telč, Francie, Itálie

Hráli na Prázdninách v Telči, v Praze, Brně i ve Francii nebo Itálii. Jednou za dva roky přijedou na Vánoční koncert do auly Gymnázia Žďár nad Sázavou. I tady nakonec tančí studenti i celý učitelský sbor. 

Sdružení Benediktus sídlí v Chotěboři, chráněné bydlení pro klienty bychom pak našli v nedalekém Modletíně. Kapelu BeneBand vede kapelník Zdeněk Novák. „Jsme sdružení Benediktus, už fungujeme asi 22 let, já jsem nastoupil před dvaceti lety. Nejdřív jsme hráli všichni asistenti a všichni klienti, ale byl to zbytečný zmatek, tak jsme to nechali na těch šesti lidech. Pořád hledáme, třeba tady u Fandy jsme zjistili, že udrží tón na saxofon, což není jednoduché, až před dvěma lety. A my pak musíme najít, co s tím tónem uděláme,“ usmívá se muzikant, který má rád koncerty co nejpestřejší. 

Baví nás to

Zdeněk Novák představuje kapelu. Sám hraje na kytaru a zpívá, vedoucí sdružení Benediktus Martin a externista Tibor, a z klientů kromě Fandy hraje ještě Vláďa, který hraje na kytaru a naučil se i na basu, a nakonec nováček Dominik, který se přidává na klávesy a fouká do melodiky. 

Všechny to velmi baví. „To je právě to, že je to baví, že do toho dávají ten život a to je to nejdůležitější, co oni dokáží předat jak nám, tak těm, co to poslouchají,“ uzavírá kapelník BeneBandu Zdeněk Novák.

Spustit audio