Kanec se šípkovou, vynikající! Kanec se zelím, taky dobrý

Alenu Košinovou přivedl k myslivosti manžel - veterinář. Když viděla jeho zapálení pro přírodu a myslivost, začala chodit s ním. K tomu, aby se sama stala myslivcem, už byl jen krůček.

"Zpočátku pro mě bylo trošku složitější, vzít do ruky zbraň a ukončit život zvířete, ale pochopila jsem, že je potřeba provádět redukci zvěře a je potřeba lovit. Občas ale ukápla i slzička," popisuje těžší myslivecké začátky Alena Košinová. Myslivec je vlastně hospodář v lese, který hospodaří s majetkem a chrání ho.

Samostatnou kapitolou ženské myslivosti je oblékání. "V poslední době už existuje Dámský klub myslivosti. Máme velice hezké sváteční uniformy, hezké šaty a dokonce i zlaté šperky s loveckou tématikou. Dlouho chybělo na trhu teplé ženské myslivecké oblečení, ale teď už je všeho dostatek," popisuje Alena Košinová změny, které dokazují, že žen chodí do lesa stále víc.

Jako každý myslivec vyráží právě teď do lesa na kance. Teple se oblékne, sedne do auta a v noci přijede k posedu. Tam pak v mrazu sama třeba dvě hodiny čeká: "Když kance uvidím, vezmu dalekohled, zjistím, jestli je to prase, které mohu střílet. Když ho mám obeznané, zacílím, vystřelím a počkám, až zhasne. Teprve pak vezmu mobil a zavolám manžela, aby mi pomohl prase vyvrhnout a odvézt," popisuje svůj lov Alena Košinová.

Nejvzácnější trofejí, kterou Lena Košinová doma má, je černý medvěd. Ulovila ho v Kanadě. "Trofejí z medvěda je deka, to znamená stažená kůže, vypreparovaná lebka, a teď vás možná překvapím - penisová kost. Medvědovití a lasicovití mají penisovou kost. Nemají totiž topořivá tělíska," vysvětluje odvážná lovkyně a doplňuje, že kanadská trofej má v domě čestné místo.

Alena Košinová sama o sobě hrdě prohlašuje, že je výborná kuchařka a zvěřinu zpracovává velice dobře. Za domem v Jihlávce dokonce roste živý plot z růže svraskalé, která má plody větší než planá růže šípková. "Na podzim šípky zpracuji na šípkovou omáčku, je to taková zavařenina podobná brusinkové. Když pak máme kančí kýtu se šípkovou tak určitě z domácích zdrojů," prozrazuje své kulinářské tajemství.

Spustit audio