Kamenná Lhota nad Želivkou bude mít konečně čističku odpadních vod

5. červen 2013

Vesnice kolem přehrady Želivka-Švihov stojí před velkým úkolem - postavit čističku odpadních vod. Z několika obcí totiž tečou splašky přímo do přehrady, která je největším zdrojem pitné vody v Evropě. První takto odvážnou vesnicí je Kamenná Lhota poblíž Ledče nad Sázavou.

Odvážnou proto, že čistička a k ní navázaná kanalizace je velmi drahou záležitostí a Kamennou Lhotu to má podle projektantů stát přes 30 milionů korun.

Velkou část sice pokryje dotace, nicméně podíl obce v hodnotě kolem pěti milionů je pro dvousethlavou vesnici skutečně obrovskou částkou. Kamenná Lhota do toho ale jde, starosta Vladimír Med už přesvědčil zastupitele a zadluží se na mnoho let.

Za současného stavu Lhota nemá kanalizaci, má jen potok, do kterého vytékají splašky a končí v přehradě.

Kamenná Lhota je nicméně velmi málo významným znečišťovatelem, i přesto je takové rozhodnutí důležité. Lhota je totiž od přehrady vzdálená jen pár stovek metrů.

Největším znečišťovatelem zůstává dle vodohospodářů město Pelhřimov, které nemá odpovídající čističku, a už roky se pře s firmami, která ji postaví. Starosta Pelhřimova Leopold Bambula je paradoxně významným činovníkem obecně prospěšné společnosti Čistá Želivka. I v Pelhřimově se má ale situace změnit a výběrové řízení spěje ke konci. Dalším zdrojem znečištění je zemědělská půda, chemie a hnojiva zemědělců.

Přehradu na Želivce spravuje státní podnik Povodí Vltavy. O zdrojích znečištění ví, nicméně zásadní hodnotou pro povodí je kvalita vody v místech odběru před úpravnou vody v Hulicích na konci přehrady. A tam je kvalita vody dobrá.

Pravdou ale zůstává, že přehrada jako zdroj vody především pro Prahu je napuštěná 40 let a 40 let se ví, že do ní tečou splašky.

autor: mik
Spustit audio