Kam v létě na dovolenou? Do Rakouska, na Slovensko a patrně i do Chorvatska k moři

15. květen 2020 15:10

Letní dovolená u moře není v tuto chvíli nereálná i vzhledem ke složité situaci ve všech evropských státech. Ministerstvo zahraničí se snaží dát odpověď.

Resort ministra Tomáše Petříčka (ČSSD) jedná s Rakouskem a Slovenskem, kde by se hranice měly otevřít v polovině června. S Německem to ale zatím není jasné.

„Situace není stále tak stabilizovaná, jednáme s Rakouskem o tom, kdy otevře hranice s Německem. Nejde o to, že by se člověk mohl nakazit od místních, ale spíš by se mohl setkat s někým, kdo jako turista přijíždí odjinud.“

Jaderské a Černé moře

V jednání je také vycestování do Chorvatska, Slovinska, Řecka a Bulharska. To by mohlo jít v červenci. „Bavíme se o tom, že by to byla organizovaná skupina, společně by přicestovala, odebrala se do resortu. Bylo by dobré, aby nedocházelo ke kontaktu s většími skupinami jiných osob, aby se to riziko snížilo.“

S rouškami by turisté po pláži patrně nechodili. „Plánují lehátka od sebe jeden a půl metru, stejnou vzdálenost pro stoly v restauracích. Ale restrikce jako testy nebo roušky, to nikdo nechystá,“ řekl Jan Papež z Asociace cestovních kanceláří.

Trh se zájezdy je zastavený, platí pouze rezervace, které lidé uzavřeli ještě před koronavirovou krizí. „Nejsme schopni garantovat, že tu dovolenou uskutečníme. Záleží na vládě až řekne, že je možné cestovat do Chorvatska, na Slovensko za takových a takových podmínek,“ dodal Jan Papež.

autoři: Patrik Salát , mik
Spustit audio