Kachní terina s pomeranči a ořechy

V listopadu je asi nejoblíbenější delikatesou husa. Než se v restauracích roztrhne pytel s nabídkami husích hodů, volí někteří šéfkuchaři do svých jídelníčků i kachnu.

Oba dva tyto druhy drůbežího jsou tučné, a proto i lahodné a k tomuto ročnímu období dokonale pasují. Máte-li také doma kachnu a přemýšlíte, co z ní na víkend připravit, zkuste lahůdku, která se jmenuje kachní terina.

1 menší kachna

500 g kachních jater

4 cibule

4 stroužky česneku

asi 100 ml bílého vína

1 vejce

1 a půl lžičky tymiánu

2 pomeranče s důkladně očištěnou slupkou (nebo bio)

sůl, pepř

asi 100 g pražených nesolených oříšků (jakýchkoli)

300 g plátků slaniny

Slovo terina je z francouzštiny a znamená upečený bochník z masa. Budeme potřebovat formu na biskupský chlebíček a jednu menší kachnu. Důležitá jsou i kachní játra, asi půl kila, dále čtyři cibule, čtyři stroužky česneku, vajíčko, tymián, bílé víno, dva pomeranče, nesolené pistácie a slaninu.

Nejprve z kachny okrájíme všechno maso a společně s játry lehce rozmixujeme tyčovým mixérem. Mezitím si osmahneme nakrájené cibule a nasekaný česnek, zalijeme vínem, a počkáme, až se odpaří. Pak smícháme s masem, přidáme vejce, tymián, pomerančovou kůru a na závěr osolíme a opepříme.

Pak vymažeme formu, vyložíme ji pomerančem nakrájeným na tenká kolečka a slaninou. Polovinu hmoty vložíme do formy, posypeme ořechy, a přidáme druhou polovinu. Vršek překryjeme slaninou a upečeme v troubě. Bude stačit necelá hodinka na 180 stupňů. Šéfkuchaři ještě doporučují po upečení počkat do druhého dne, kdy je terina nejlepší.

autor: dak