K šále na kostele sv. Kateřiny v Havlíčkově Brodě přibude háčkovaný věnec z květin

7. únor 2017
Zprávy z

Na kostele sv. Kateřiny v centru Havlíčkova Brodu brzy přibude věnec z květin. Pořadatelky akce, ženy z klubu Motanice, tak chtějí upozornit na zoufalý stav památky ze 14. století. Na konci minulého roku daly kostelu šálu. Letos chtějí také uspořádat veřejnou sbírku a zažádat o peníze stát.

Kostel sv. Kateřiny na břehu Sázavy u kamenného mostu je zmiňován už ve starých brodských pramenech. Památka i přesto poslední desetiletí chátra. Stavba je vlhká od blízké vody, k tomu špatná střecha i vnitřní vybavení.

„Chtěli bychom upozornit na existenci toho kostela, patří mezi nejstarší kostely tady v Brodě a přišlo nám líto, v jakém stavu se v současné době nachází,“ řekla loni v listopadu iniciátorka akce Michaela Krpálková, to když kostelík spolu s ostatními omotali dlouhou šálou.

Čtěte také

Věnec na léto

Věnec z květin je další akcí žen ze spolku Motanice k záchraně kostela. „Rozhodly jsme se uháčkovat Kateřině věnec na léto. Měly jsme velmi pozitivní reakce na šálu, začali nás oslovovat lidé, jestli nechceme vymyslet další šperk,“ dodává Michaela Krpálková s tím, že žádají o peníze také resort kultury.

„Pakliže se podaří získat peníze z havarijního fondu ministerstva kultury, tak by se měla opravit střecha, krovy a uvažujeme i o možnosti zřízení výhledově nějaké stálejší expozice, aby tam lidé mohli chodit častěji.“

kostel sv. Kateřiny, Havlíčkův Brod
autoři: mik , Hana Mikulincová
Spustit audio