K přepravě kol na autě nejlépe poslouží model na tažné zařízení

24. srpen 2016
Dobré odpoledne

Také jste si všimli, že cyklistů v Česku přibývá? A na cestách stále častěji vidíme i auta s připevněnými jízdními koly, která jejich majitelé vezou na dovolenou a do cyklisticky atraktivních lokalit. Už není nutné skládat kola do kufru. Dobře poslouží nosiče. Podle čeho je vybírat poradil Zdeněk Baloun z vsenacesty.cz

„V zásadě máme tři typy nosičů. Jsou to nosiče na střechu, na tažné zařízení a na zadní páté dveře. Důležité je vědět, kolik kol budeme převážet. Podle toho volíme typ nosiče. U většiny nosičů nepotřebujeme žádné nářadí. Pokud si vybíráme podle ceny, tak u dražších nosičů je montáž velice jednoduchá. U těch lacinějších maximálně potřebujeme klíč k dotažení,“ říká Zdeněk Baloun.

Nosič kola je navržený na zátěž 20 až 25 kg

S běžným kolem tuto hmotnost pravděpodobně nepřekročíme. Na osobní auto se maximálně vejdou čtyři jízdní kola. U střešních nosičů bychom přitom měli hlídat celkové zatížení střechy auta. Podle typu vozidla to může být v rozmezí 50 až 75 kg. Je ale potřeba kromě nákladu počítat i s hmotností samotných nosičů. Přeprava kol na střeše nás navíc bude stát zhruba jeden litr paliva na 100 kilometrů navíc.

Nejlepší variantou je nosič na tažné zařízení

„Nejsou ani o řád dražší, záleží na výrobci. Můžeme je pořídit už od dvou tisíc na dvě kola. Dostaneme se ale až na patnáct tisíc za nosiče pro čtyři kola. Je tady docela velké rozpětí a záleží na kvalitě provedení a na značce,“ říká Zdeněk Baloun. Nosič na tažném zařízení spotřebu téměř nezvyšuje. Zároveň nemá negativní vliv na jízdní vlastnosti jako je tomu u varianty na střechu.

Od 1. ledna 2016 můžete zažádat o duplikát registrační značky

Při použití nosiče na tažné zařízení na něj musíte umístit i registrační značku. Buď můžete použít originál, ale nepohodlná je neustálá demontáž a montáž značky. Od roku 2016 si ale na registru vozidel můžete zažádat o výrobu třetí tabulky registrační značky za poplatek 600 korun. Tu pak trvale umístíte na nosič. „Právě ty duplikáty, které si lidé občas vyrobí sami, jsou zakázané a hrozí pokuta,“ upozorňuje host.

I s nosičem na kouli se dostanete do kufru

Při výběru si taky zjistěte, jestli se dá nosič na tažném zařízení sklopit. Díky tomu vám zůstává přístupný zavazadlový prostor. Většina nosičů tento mechanismus má, ale u levnějších variant se můžete setkat pouze s pevným uchycením. Stejně tak se podívejte, jakou máte elektrickou zásuvku u tažného zařízení. „Tady si ještě musíme dávat pozor, jestli máme třinácti kolíkovou nebo sedmi kolíkovou zásuvku. Při koupi nosiče na to dát pozor a případně dokoupit adaptér,“ upozorňuje Baloun.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.