Jsme banda nadšenců, která nelituje času

13. březen 2014

Divadlo na Vysočině určitě neumírá. Profesionální scénu sice zastupuje jedno jediné - Horácké divadlo v Jihlavě, ochotníků ale je bezpočet. Už 38 let hraje divadlo soubor ve Stonařově na Jihlavsku. Jejich poslední hrou jsou slavní Poláčkovi Muži v offsidu.

"Vznikli jsme v roce 1976, kdy jsme navázali na dávnou tradici amatérského divadla ve Stonařově, protože mnozí z našich rodičů taky hráli divadlo, takže pokračujeme. Jsme dál ti blázni," představuje stonařovský divadelní soubor jeho vedoucí Anna Dvořáková.

V nejnovější hře stonařovských ochotníků hraje vdovu Ouholičkovou a vzpomíná na nedávnou premiéru: "Museli jsme nosit židle, přišlo asi 380 diváků. A reakce publika, to byla fantazie. Asi šestkrát, sedmkrát jsme se vraceli při potlesku. Byl to nádherný pocit. To je ta odměna za naše snažení."

Právě při Mužích v offsidu si první režisérskou práci zakusil Luděk Doležal. Skromně přiznává velkou pomoc Michaela Junáška z Horáckého divadla. Srovnání se známým filmem s Jindřichem Plachtou v hlavní roli se vůbec nebojí: "Abych se přiznal, tak ta filmová předloha se mi vůbec nelíbí. Lepší je knížka. Takže film pro mě neznamená konkurenci."

S hrou Muži v offsidu se ochotníci ze Stonařova účastní přehlídky amatérského divadla Třešťské divadelní jaro. Na programu jsou ve čtvrtek 20. března.

Spustit audio