Jogurt k snídani i jako zálivka na salát

Bílý jogurt se hodí k snídani, ale i k obědu, dá se dochutit na sladko, ale i na slano. Z dobrého bílého jogurtu získáme zálivku na salát, dip, omáčku. 

Ingredience
  • 100 g jogurtu
  • citronová šťáva
  • olivový olej
  • sůl, pepř dle chuti
  • česnek
  • kopr

Jak vylepšit jogurt k jakémukoliv jídlu během dne poradila Dana Černá z jihlavské mlékárny. „Nejlepší je bílý jogurt řeckého typu s hustou smetanovou konzistencí. Když si jej chcete připravit ke snídani, tak si tam dáte na 200 gramovou porci asi jednu lžíci medu, dává se tam čajová lžička vanilkového cukru, jedna lžíce nahrubo nasekaných vlašských ořechů, posypete to skořicí, a máte vydatnou snídani, která vás zasytí na celé dopoledne.“

Komu nechutná sladké, může si jogurt řeckého typu připravit i ve slané variantě – na okurky, jako dip k namáčení chipsů nebo tyčinek, k masu nebo jako zálivku na salát.

Ingredience
  • 200 g jogurtu
  • 1 lžíce medu
  • 1 lžička vanilkového cukru
  • 1 lžíce nasekaných vlašských ořechů
  • skořice

„Používá se i na zálivky, na tzatziki přidáním koření, dává se na salátové okurky. K tomu jogurtu přidáte citronovou šťávu, panenský olivový olej, trochu soli, pepře, dáte si česnek a kopr podle chuti a můžete si udělat zálivku na zeleninové saláty,“ doporučuje Dana Černá.

Související

  • Kuře s čočkou a jogurtovou omáčkou

    Zatímco v týdnu se většina rodiny obstará přes oběd v práci nebo ve škole, o víkendu se vařit musí, a nejlépe něco, co chutná všem. 

  • Jogurtové bábovky

    Forma na bábovku je unikátní, široce používaná, a tak oblíbená, že už existují její zmenšeniny z kovu nebo silikonu, abychom si mohli upéct i malé bábovičky.

  • Čočka s jogurtem

    Čočka nakyselo je takový klasický pokrm české kuchyně – i když se luštěniny jí všude ve světě, tak většinou v jiné úpravě.