Jitka Turňová: Některé diety vám neublíží, ale musíte se hlídat

28. únor 2014
Dobré odpoledne

V páteční poradně jsme se zabývali jídlem a Jitka Turňová vysvětlila, co je to vlastně alternativní stravování. Rozdělila je do několika různých směrů, z nichž asi nejznámější je vegetariánství. To se ještě dále dělí na několik podskupin. Jeho nejmírnější formy jsou vhodné pro všechny, protože povolují i některá bílá masa, mléčné výrobky i vejce. Naopak u nejpřísnější formy zvané veganství se mohou vyskytnout problémy s doplňováním bílkovin, nebo minerálů, jako je železo nebo vitamín B12.

Právě kvůli příjmu všech možných vitamínů a minerálů je lepší jíst od všeho trochu. Aneb, jak potvrdila Jitka Turňová: „Čím bohatší je výběr povolených potravin, tím je adekvátnější příjem výživy.“ Dodává také vysvětlení, proč se lidé pro alternativní výživu rozhodnou: „Důvodů je víc – zabíjení zvířat, momentální módní trend nebo i snaha zhubnout a podobně.“

O dělené stravě nebo dietě podle krevních skupin Jitka Turňová říká: „Dělit stravu jakkoliv snad ani nejde. Například dieta podle krevních skupin vychází z předpokladu, že nejstarší krevní skupina je nula a tam se doporučuje se hodně masa a zeleniny, skupina B je mladší, takže se doporučuje potraviny míchat a tak dále. Pokud by ale primárně byla prapůvodní krevní skupina nula, pak z ní vlastně i ostatní krevní skupiny.“

Podle Jitky Turňové jsou zdraví ohrožující diety například Atkinsonova nebo Dukanova dieta, u kterých se omezuje příjem sacharidů a naopak se jí hodně tuků. „Glukóza je totiž zdrojem energie pro mozek, takže když mu ji odepřeme, může být člověk i agresivní,“ dodala s úsměvem. Vyloučení sacharidů nakonec nemá pro hubnutí požadovaný efekt.

Spustit audio