Jiří Vydra: O umění dělat umění ve veřejném prostoru

13. duben 2018

Jiří Vydra má mnoho talentů, především je ale obdařen schopností kulturně oživovat místa zdánlivě opuštěná a ztracená. Původní profesí grafik, je dnes znám spíš jako umělecký dramaturg pořádající akce ve veřejném prostoru a jako kastelán nedávno obnovené raně barokní památky na Jičínsku, Valdštejnské lodžie.

Lodžie je torzo původního mnohem rozsáhlejšího Valdštejnova krajinného plánu, který nebyl nikdy dokončen. I tak, nebo možná právě proto, otevírá  impozantní architektonický objekt  prostor imaginaci, inscenování  divadla, hudby, umění v krajině. Vydra je Valdštejnské lodžii nejen kastelánem, ale i  dramaturgem a často i tvůrcem originálních kulturních happeningů.

“Jsem vlastně ilustrátor vlastních představ, které se snažím pojmout, jako živé obrazy, hudební obrazy, scénické obrazy, často s využitím prostor, které mě osloví a mají  určitého genia loci ,” osvětluje Vydra svou cestu k oživování veřejného prostoru performativním uměním. 

Jan Měřička: Otisk je pro grafiku cosi nesmírně důležitého, jakési potvrzení existence

Jan Měřička

Liberecký grafik Jan Měřička na sebe poprvé významně upozornil koncem 90. let svými velkoformátovými lepty a originálními uměleckými ilustracemi knih Jaromíra Typlta, jimž vtiskl rozměr jedinečných výtvarných artefaktů.

Okamžikem, místem,  náladou  jedinečné akce - moderně řečeno  "site  specific art" realizoval Jiří Vydra  i v rodném Liberci, na místech často zvláštních, ruinách historických památek, veřejných prostranstvích, industriálních objektech.  Mnoho let spolupořádal Word fest na  Grabštejně u Liberce, hradě, který postupně péčí památkářů a nadšenců všeho druhu "vstával z mrtvých”. Uměním a divadlem nasytil tehdy ještě zcela opuštěný a zdevastovaný prostor libereckých městských lázní, později přebudovaných na galerii, pořádáním divadelního festivalu Velká inventura.

Co spojuje jeho projekty, často neopakovatelné, inscenované na nevšedních místech, s jeho zálibou v severské literatuře a world music? I to bylo tématem dubnové Vizitky vysílané  z libereckého studia Českého rozhlasu.

autor: David Hamr
Spustit audio

Související