Jiří Tichota: Spirituál kvintet končí z našeho vlastního rozhodnutí

3. březen 2020

Legendární Spirituál kvintet se po šedesátileté kariéře loučí sérií čtrnácti vyprodaných koncertů v pražské Lucerně. „Končíme z vlastního rozhodnutí, ne proto, že bychom se rozhádali,“ říká zakladatel a umělecký vedoucí kapely Jiří Tichota.

Kapela Spirituál kvintet právě zahájila sérii posledních koncertů, kterými se po šedesáti letech loučí se svými fanoušky. Prvních deset koncertů, které se konají v pražské Lucerně, bylo ihned vyprodaných, kapela proto přidala ještě další čtyři termíny. Píseň Jednou budem dál si tak publikum společně se Spirituál kvintetem zazpívá živě naposledy 26. dubna.

Koncerty nejsou a nebudou podle Jiřího Tichoty smutné a ani nostalgické: „I když jsme začínali před šedesáti lety v tehdejší těžké době, byla to vždy hudba, která nás držela nad hladinou. A věřím, že naše fanoušky také. Jinak na rozdíl od muzikantů například ze 17. a 18. století máme tu výhodu, že máme na kontě vydaných třicet alb. Pokud se tedy někomu z našich posluchačů zasteskne po naší muzice, může si ji pustit. Po velkých halách netoužíme, a tak nám Lucerna na poslední koncerty připadá jako místo správně velké, aby se udržela intimita a nebyla velká vzdálenost mezi námi a publikem,“ přibližuje poslední koncerty Jiří Tichota.

Xavera zajímalo, kdo má ve Spirituál kvintetu hlavní slovo: „Kapela, která by měla spory, by nevydržela hrát šedesát let. Končíme z vlastního rozhodnutí, ne proto, že bychom se rozhádali. Vše v kapele se děje dobrovolně, ale pokud se musí něco rozhodnout, musí na sebe vzít někdo zodpovědnost, a jsem to já. Jinak naši mladí kolegové z kapely už mají jasno, v čem budou pokračovat, až Spirituál kvintet skončí. Mně bude už osmdesát tři let, ruce už nejsou tak hbité jak bývaly, a nechci to kolegům kazit,“ vysvětlil Tichota.

Spirituál kvintet a bratři Nedvědové

Jan a František Nedvědi

Když Spirituál kvintet v roce 1960 vznikl, měl čtyři zakládající členy. Kromě Jiřího Tichoty, který zůstal celých šedesát let, se muzikanti v kapele několikrát obměnili. V roce 1974, po odchodu Karla Zicha, přišli do skupiny bratři Jan a František Nedvědovi a Zdenka Tosková, později Tichotová. Podle Jiřího Tichoty byli všichni členové Spirituál kvintetu důležití, nikdo z nich nebyl ten nejdůležitější: „Na bratry Nedvědovy vzpomínám s velkou láskou a v tom nejlepším. Přinesli s sebou spoustu dobré muziky a přišla s nimi i pozdější moje manželka Zdenička. Na spolupráci vzpomínám často a rád.“

Vést kapelu s mnoha tak výraznými různými osobnostmi po dobu šedesáti let určitě není jednoduché. Xaver se proto zeptal, zda musel Jiří Tichota zvedat někdy hlas nebo rozdávat pokuty: „Měli jsme pokuty domluvené, ale to už neděláme. Například v době bratří Nedvědů jsme měli pokuty za pozdní příjezd. Dnes už každý z členů kapely ví, co je jeho povinností, pokuty nejsou třeba.“

Ve vzpomínkách se Jiří Tichota vrátil k pro něj asi nejsilnějšímu a nezapomenutelnému zážitku z celé kariéry. Bylo to 23. listopadu 1989, kdy členové Spirituál kvintetu zpívali na balkóně Melantrichu pro davy Pražanů. „Tenkrát nám zavolali z bytu Václava Havla, zda bychom mohli přijít na Václavské náměstí zazpívat písničku Až se k nám právo vrátí. My jsme právě zkoušeli, tak jsme se hned domluvili, že přijdeme.

Dalším velkým zážitkem bylo také setkání na jednom pódiu s Václavem Havlem a Georgem Bushem starším, kteří si s námi zazpívali píseň Jednou budem dál,“ vzpomíná vedoucí kapely.

Fotograf motýlů

Kromě odborníků a přátel Jiřího Tichoty asi mnoho lidí neví o jeho vášni pro motýly, které sleduje, dokumentuje a fotografuje: „Je to láska od dětství a musím se pochlubit, že celá řada mých fotografií je použita ve vědeckých příručkách. Motýli přežívají tam, kde je příroda nejzachovalejší, a tak vás jejich focení vede do krásné krajiny, kde si vymyjete hlavu. Byl to pro mě vždy odpočinek. Bohužel řada míst, která jsem navštěvoval před deseti, patnácti lety, už neexistuje, a to je pro motýlky velmi špatné. Miluji všechny tvory na této planetě a za motýly jsem ochotný jít kamkoliv. Motýlci jsou totiž naše svědomí.“ Na fotky motýlů Jiřího Tichoty se můžete podívat do jeho webové galerie.

A co se stane v okamžiku, až Spirituál kvintet skončí? „Země se nepohne, nevychýlí se ze své dráhy,“ usmívá se Jiří Tichota. Na co vše se těší a co bude dělat, až kapela odehraje poslední koncert, uslyšíte v záznamu pořadu.

Spustit audio