Jiří Doležal: Základem dobré zmrzliny je kvalita surovin a hlavně trpělivost
Z rozhlasového studia k mraženému osvěžení. Jiří Doležal spojil práci moderátora a zmrzlináře.
Je zmrzlina opravdu tak sladký byznys, jak se na první pohled zdá? Jiří Doležal, který se kromě moderování už řadu let věnuje i točené zmrzlině, má jasno. „S ženou to máme rozdělené tak, že ona obsluhuje zákazníky, tahá za ty páky, a já vzadu vařím a míchám,“ popisuje.
Ke zmrzlině se dostal díky svému tehdejšímu vztahu. Jeho tehdejší tchán měl po republice několik stánků a naučil ho vše, co o zmrzlině věděl. Ač vztah později skončil a okolí ho od zmrzliny zrazovalo, rozhodl se u řemesla zůstat. Dnes do něj vnáší nový vítr právě jeho žena, která má podle něj skvělý cit pro detail i zákazníka.
Na Vysočině letos patřili mezi první, kdo otevřeli, stánek v Hubenově rozjeli už v březnu, o týden později otevřeli i ve Vílanci. Sezónu obvykle táhnou osm měsíců.
Základem jejich úspěchu je kvalita surovin. „Mango máme z Indie, Egypt pak samozřejmě i z Česka. Obrovskou částí je pro nás Itálie, odkud bereme kakao,“ říká Doležal.
A co radí těm, kdo by s točením chtěli začít? Nepodcenit přípravu, obklopit se spolehlivými dodavateli a nebát se tvrdé práce. „Zmrzlina není jen o sladké chuti, ale i o každodenní dřině, která je za ní schovaná,“ uzavírá.
Mohlo by vás zajímat
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A s poslední rozhlasovou nahrávkou Josefa Skupy? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka


Hurvínkovy příhody 5
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka