Jihlavští sokolové přiblížili veřejnosti tragédii z roku 1941

9. říjen 2019 06:00

Jihlavští sokolové si na Památný den sokolstva připomněli tragédie z roku 1941. Svým mladším bratrům a sestrám dokonce připravili scénku s napodobením událostí té doby.

 

Památný den sokolstva si připomněla mnohá města po celé republice. Vzpomínala na tragickou noc na 8. října v roce 1941, kdy gestapo odvedlo tisíce sokolů a část z nich už se nikdy nevrátila z koncentračních táborů. Památeční akci uspořádala také jednota v Jihlavě, přišly asi dvě stovky lidí.

„Myslím, že je důležitý připomínat si tyhle památné dny, aby lidi věděli, co to sokol je a že je důležité pro nás a že bychom tu možná bez něj jako Česká republika ani nebyli,“ řekla Elena Krebsová oblečená v červeném tričku s nápisem Jsem sokol.

Sokol Jihlava

Členství v organizaci si váží. „Já sem chodím už úplně od mala, takže to mám jako druhou rodinu. Týdně tady trávím něco přes jedenáct hodin.“

Památný den

V Jihlavě uspořádali památný den vůbec poprvé poměrně ve velkém. Podle starosty jihlavského sokola Martina Zuzaňáka i kvůli tomu, že letos je už tento den oficiálně vedený jako významný den České republiky. „Proto jsme ho chtěli pojmout opravdu atraktivně pro děti hlavně a vymysleli komponovaný program a snažili se formou audiovizuální přiblížit to období, a co se vlastně stalo.“

Kromě sokolů, kteří ve scénce sehráli své bratry z období druhé světové války, nebo členy gestapa, mohly děti na jevišti pozorovat i psa, který se zatýkáním vypomáhal.

Jihlavský sokol se rozhodl připojit také k tradičnímu vypouštění sokolských světel, kdy se lodičky se svíčkami pošlou po vodě. Počasí ale této části příliš nepřálo.

autoři: Tereza Pešoutová , mik
Spustit audio