Jihlavští muzejníci chtějí vidět všechny zvony na Vysočině. Vznikne o nich také kniha

6. květen 2018 06:10

Pracovníci Muzea Vysočiny v Jihlavě chtějí zkoumat všechny zvony na Vysočině. Odhadem jich je asi 1200 kusů. Podílet se na tom mají historici, muzikolog, geolog, památkář a také zvonař. Výsledkem bude kniha, výstava a unikátní databáze pro odborníky.

Žádná ucelená databáze zvonů podle něj zatím neexistuje, informace je možno dohledat jen o zvonech prohlášených za kulturní památku. Výjimkou je pouze Středočeský kraj, kde údaje o zvonech zpracoval Petr Vácha, který je nyní i členem jihlavského týmu.

V okresech Jihlava, Žďár nad Sázavou a Havlíčkův Brod chtějí odborníci zkoumat fyzicky každý zvon. Překážkou může být jejich nedostupnost. „Zejména v kostelech jsme to, myslím, podcenili. Někde k nim vede jen pět šest metrů dlouhé lano, kterým se zvoní. Byli jsme prozatím tam, kde jsme si vystačili s asi třímetrovým žebříkem,“ řekl ředitel muzea Karel Malý.

Ve zbylých dvou okresech, Pelhřimově a Třebíči, museli kvůli nedostatku času zahrnout jen některé zvony. Pokračovat ve výzkumu tam budou po zakončení pětiletého projektu.

Nahrávání zvuku

Každý zvon na Vysočině bude mít vlastní zvukovou nahrávku. Následovat budou i analýzy materiálového složení jednotlivých zvonů. Nejstarší zvon, který už je ve výzkumu zařazen, je z obce Zhoř na Jihlavsku a je starý přes 600 let. „Narazili jsme ale i na zcela novodobou zvoničku postavenou u restaurace. Je to důkaz toho, že tématika zvonů je pořád živá. Zvon je předmět, který lidé mají rádi, a něco jim říká.“

zdroj: ČTK
Spustit audio