Jihlavští lidovci přes odchod náměstka chtějí jednat o koalici

3. červenec 2019 10:00

Lidovci v Jihlavě chtějí jednat o pokračování nynější radniční koalice, v níž jsou s Fórem Jihlava, ODS a Žijeme Jihlavou!, koaliční smlouva by se ale měla změnit.

Jejich městská organizace se na tom dohodla dnes večer. Novinářům to sdělil Jan Mazanec z krajské kanceláře KDU-ČSL. Lidovecký náměstek Jihlavy Jaromír Kalina podal minulý čtvrtek rezignaci kvůli změně právních kanceláří v letitém sporu o vydání vodohospodářského majetku ze svazku obcí, z něhož Jihlava vystoupila.

Porušení koaliční dohody

„Výbor městské organizace KDU-ČSL Jihlava konstatuje hrubé porušení koaliční smlouvy,“ stojí v usnesení. Výbor přesto preferuje jednání k vyřešení koaliční krize. Důsledkem by podle lidovců měla být změna koaliční smlouvy a obnovení důvěry mezi partnery. Náhradu na uvolněném postu náměstka jiným zástupcem strany nechtějí.

O změně právních kanceláří rozhodla městská rada ve čtvrtek. Kalina, který se o spor se svazkem obcí staral, pak na post ve vedení Jihlavy rezignoval k 30. červnu. Byl jediným zástupcem KDU-ČSL v devítičlenné městské radě. Kromě něj funguje ve vedení města ještě Martin Laštovička zvolený za lidovce, pracuje jako uvolněný člen zastupitelstva.

Hnutí ANO

Hnutí ANO, které přes vítězství v komunálních volbách zůstalo v Jihlavě v opozici, v dnešním tiskovém prohlášení nabídlo všem subjektům zastoupeným v zastupitelstvu jednání o vzniku nové koalice. Původní koaliční smlouva podle zastupitelského klubu ANO pozbyla platnost rezignací náměstka Kaliny. Klub navrhl svolat mimořádné zasedání zastupitelstva.

„V tuhle chvíli nevidím důvod, proč by se měla koalice rozpadat a myslím, že ho nevidí ani koaliční partneři,“ řekla primátorka Karolína Koubová (Fórum Jihlava). Jak uvedla, požadavek na svolání mimořádného zastupitelstva v té době ještě na stole neměla.

Majetek vodovodů

Spory o vypořádání majetku mezi Jihlavou a Svazem vodovodů a kanalizací Jihlavsko se táhnou sedmým rokem. Jihlava ze svazku vystoupila s koncem roku 2012. V soudních sporech ji zastupovala právní kancelář Radka Ondruše, nově bude radnice spolupracovat s právní kanceláří Marka Bánského.

zdroj: ČTK
Spustit audio