Jihlavští dělostřelci střílejí ze stovky let starých moždířů. Některé mají i jména

Slavnostní události ve středověké Jihlavě ohlašovalo střílení z moždířů. Moždíř je střelná zbraň a ve zbrojnicích na jihlavských hradbách jich musela být spousta.

„Moždířů bylo na hradebním pásu okolo Jihlavy několik desítek,“ říká David Kočka, dělmistr jihlavského Spolku přátel dělostřelby. 

Velká děla a moždíře

Zatímco velká děla, určená k obraně města, měla svá pevná místa v baštách, malé moždíře byly zřejmě uskladněné ve zbrojnicích a v případě potřeby se vynášela ven. 

Jihlavský hradební parkán

Jsou specifické tím, že se z nich střílelo pod velkým úhlem. „Je to takový předchůdce dnešních minometů,“ dodává Kočka. 

Miminko a Pucek

Spolek přátel dělostřelby má ve svém vlastnictví dva originální historické moždíře, z nichž jeden je prokazatelně z jihlavských hradeb. „Byl nalezen při sanaci hradeb v roce 1974. Zedníci ho vyměnili v nejbližším pohostinství za alkohol. Po čase ho od pana hostinského vykoupil jeden kominický mistr, a od něho jsme ho získali darem my,“ říká dělmistr a dodává, že další historický moždíř z arzenálu spolku dlouhá léta sloužil jako zarážka kostelních vrat v jedné obci na Jihlavsku.

Moždíř Pucek, Jihlava

Z moždířů dnes členové spolku střílejí při slavnostních příležitostech. Vyrobili si i nové moždíře, ale ty staré, odlité z pravé kvalitní děloviny, jsou ozdobou zbrojnice. 

Zasloužily si tak i jména a církevní požehnání. Ten, který byl nalezený na hradbách, se jmenuje Miminko. I když je malý, je velmi hlasitý. Druhý moždíř se jmenuje Pucek. „Protože tak zvláštně pucá,“ vysvětluje David Kočka. Ráži mají 38 a 36 milimetrů. 

Spustit audio

Související