Jihlavský útulek hledá majitele opuštěných koček v kavárně. I z důvodu kapacity

22. září 2019 06:00

Kočičí útulky na Vysočině v současné době nepřijímají nové svěřence. To může být problém pro nálezce zvířat, ale i třeba pro jihlavský městský útulek, který je určený psům.

Na kočky není úplně vybaven a až do teď je posílal do Havlíčkova Brodu a Skrýšova. Teď jim je ale nepřijímají a proto útulek navázal spolupráci s kočičí kavárnou v centru města.

„Tyhle dvě právě půjdou do kočičí kavárny po kastraci, tahle je kastrovaná, takže jen se jí udělají testy,“ ukazuje vedoucí jihlavského útulku Aleš Toman rezavou kočku a zhruba půlroční kotě, které brzy čeká stěhování do nového prostředí.

Kavárna

Na jejich příchod jsou připraveni už i v kavárně, potvrzuje její majitelka Monika Zychová. „Máme kapacitu na dvě další kočičky, za týden přijdou z městského útulku tady v Jihlavě. Pokusíme se je co nejdřív udat, najít jim nové majitele, nové domovy, aby k nám mohly jít zase další.“

Otestované, očkované

Kočky do kavárny musí přijít samozřejmě otestované na všechny známé přenosné choroby, naočkované a kastrované. I z těchto důvodů musí občas Monika Zychová některé žádosti o umístění odmítat. „Volali i pánové z městské policie, jestli mi sem nemůžou dovézt kočku, že jim někdo volal. Já nemůžu brát sem kočky přímo z venku, musím počkat, až budou mít udělané testy.“

Kočka gaučová

Vedení jihlavského útulku je navíc rozhodnuto, že do kavárny pošlou pouze kočky - gaučáky. Ty toulavé nebo venkovní totiž může vypustit zpět do přírody. „Veterinární zákon totiž jasně říká ve vztahu ke kočkám toulavým, že se mají kastrovat a vypouštět zase zpátky do terénu. To lze udělat jen u některých. Tyhle kočky byly celý život na gauči, nikdy nebyly venku v terénu, takže pro takové kočky hledáme nové majitele prostřednictvím té kočičí kavárny,“ dodal Aleš Toman.

Spolupráce je nutná

Spolupráce s kavárnou je teď podle Aleše Tomana prakticky nutná. V prakticky stejnou dobu mu odpadly dva kočičí útulky v okolí. Do budoucna bude ale třeba kočičí situaci řešit jinak.

„Je to jen jakési přechodné řešení. Zcela určitě by město Jihlava mělo začít uvažovat o zřízení útulku specializovaného pro kočky na trošku větší úrovni, než je těch deset ubikací, co my máme tady v městském útulku.“

Podle Aleše Tomana je ale v kočičí kavárně větší pravděpodobnost, že si kočku někdo oblíbí a následně adoptuje.

autoři: Tereza Pešoutová , mik
Spustit audio

Související