Jihlavský svatý Martin je součást celosvětového dění. Každoročně jezdí do francouzského Tour

10. listopad 2017

Milan Medvěd Kolář nerad odpovídá na otázku, kolikátý ročník Svatomartinského průvodu letos v Jihlavě pořádají. „Spíš bychom se měli zajímat o to, kolik jich ještě máme před sebou, kolikrát si tu slávu ještě užijeme. Kéž by to tak bylo, že my už tady nebudeme a pořád se to bude slavit,“ přeje se jeden z organizátorů jihlavského průvodu.

„Já to vím, po dvacáté letos vyrážíme do ulic se stejným svatým Martinem na bílém koni a družinou čím dál větší. To je pořád kolik, kolik, co máte letos nového! Bude padesát kilogramů čokoládových zlaťáků, což je asi 30 tisíc kusů. Několik tisíc rohlíčků, sedm tisíc, takovéto šílené číslo jsem zaslechl. Ale už dost toho obžerství, už nebudeme počítat, kolik se ve všech restauracích sní hus a kolik se vypije vína a budeme se bavit o svatém Martinovi,“ usmívá se Milan Medvěd Kolář.

Svatého Martina proslavilo to, že se chtěl rozdělit

Prapůvod svátku svatého Martina je podle Milana Medvěda Koláře v dobrém člověku. „Narodil se před sedmnácti sty lety v maďarském městečku, které se dnes jmenuje Szombathely. Jeho otec byl římský voják a tak byl svatý Martin také vojákem. Záhy z armády odešel, zakoukal se do křesťanství, které tehdy začínalo bujet, on ho začal šířit. Což ho neproslavilo, jeho proslavilo to, že se chtěl rozdělit, a byl hodný na chudáky,“ vysvětluje Milan Medvěd Kolář.

Asi nejslavnější čin svatého Martina je obdarování chudáka polovinou pláště. „Ta půlka pláště je v Paříží v muzeu, tak je to pravděpodobně doložitelné. Ta půlka, co měl žebrák, to nejspíš nebude,“ usmívá se Milan Medvěd Kolář.

Přijeli jsme do francouzského Tour a koukali jsme jako blázni

V Čechách si svatého Martina připomínáme 11. listopadu. „Svatý Martin zemřel 8. listopadu a 11. měl pohřeb ve francouzském Tour na místě, kde dnes stojí jeho bazilika. Traduje se, že se přišly rozloučit davy a davy lidí, protože to byl prostě hodný člověk. Svátek vznikl na připomínku pohřbu svatého Martina a celý svět si ho začal připomínat jako člověka, který se uměl rozdělit,“ vypráví Milan Medvěd Kolář.

Právě z Tour prý jako z čistého nebe před dvěma lety přišla pozvánka jihlavskému svatomartinskému průvodu, aby jeho účastníci dorazili do Francie první červencovou neděli. „Oni si připomínají den, kdy byl svatý Martin jmenován biskupem, což bylo 4. nebo 5. července. To bylo 1700 let, takže pozvali sedmnáct delegací ze sedmnácti měst. Nás si našli na internetu, že toho Martina takhle krásně slavíme a že máme přijet. Tak my jsme přijeli a koukali jsme jako blázni,“ vzpomíná na první setkání s francouzskými přáteli Milan Medvěd Kolář.

Na autobuse bylo napsáno: Rio de Janeiro, Jihlava

„Maďaři, Italové, Švýcaři, Belgičani, Němci, Holanďani, samozřejmě Francouzi. Na autobuse bylo napsáno: Rio de Janeiro, Jihlava. Jeli jsme totiž společně na nějaký výlet. Stali jsme se součástí celosvětového dění, protože svatý Martin se slaví na celém světě,“ upozorňuje Milan Medvěd Kolář.

Dvacátý jihlavský svatomartinský průvod vyrazí od Brány Matky Boží v 17 hodin. V poledne odstartuje tradiční martinský jarmark. Celá akce bude v 17:45 zakončena ohňostrojem.

autor: Tamara Pecková
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.