Jihlavské strážníky doprovází romští asistenti. Chtějí být mostem mezi svou komunitou a ostatními

19. květen 2020 06:10

Z dálky svým oblečením připomínají strážníky městské policie. A v jejich doprovodu také zatím chodí i ulicemi.

Ráno v šest hodin přišli na svoji služebnu. Oblékli se do uniforem a poprvé vyrazili do ulic Jihlavy. Zatím ještě pod dohledem zkušených strážníků, kteří je zaučují. V budoucnu ale mají čtyři noví asistenti především podpořit městskou policii při řešení různých situací, které mohou vést k narušování občanského soužití, sousedských vztahů či k protiprávnímu jednání.

První pochůzka

Strážník Pavel Sobotka prochází s novými asistenty Renatou Patkaňovou a Danielem Patkaněm ulicemi Jihlavy. V nohách mají už několikahodinovou pochůzku.

„Chtěli jsme projít asi patnáct uliček, viděli jsme pár věcí, které se nám nelíbili, třeba bordel u popelnic, pak odpadky v parku. Všechno jsme nafotili, zdokumentovali a poslali na úřad.“

Lidé se špatnou náladou jsou všude

Se svým mentorem vyrazila dvojice asistentů také do Parku Gustava Mahlera. „Tam se hodně pohybujeme,“ řekl strážník a Daniel dodal: „Na různé konfliktní situace a nenávistné reakce jsme připraveni, lidé se špatnou náladou jsou všude a každý den.“

Asistenti chodí se strážníkem městské policie, jejich pravomoci ale budou menší. „Asistenti se budou pohybovat ve středu města, budou komunikovat s lidmi, kteří se nechovají tak, jak očekává většinová populace, budou upozorňovat na to jednání a budou se snažit je směřovat tak, aby byl ve městě větší pořádek,“ řekl zástupce velitele jihlavské městské policie Stanislav Maštera.

Asistenti, kteří jsou Romové, sami sebe vnímají jako most mezi svou komunitou a majoritní částí společnosti. Chtějí zároveň mírnit různé třecí plochy mezi oběma skupinami.

autoři: František Jirků , mik
Spustit audio

Související