Jihlavské podzemí i opevnění patří k nejrozsáhlejším v Česku

10. květen 2016
Dobré odpoledne

V Jihlavě byste určitě měli navštívit podzemí, opevnění města nebo vyhlídkovou věž kostela sv. Jakuba Většího. V našem miniseriálu představování památek a novinek pro nadcházející turistickou sezonu jsme si pozvali Janu Petrůjovou, vedoucí jihlavského turistického a informačního centra.

„Letos chceme Jihlavu prezentovat jako místo, kde lze čas strávit aktivně. Nově se budeme soustředit na sportovně-relaxační areál na Českém mlýně, který se nachází na pravém břehu řeky Jihlavy. Návštěvníci tam můžou využít cyklostezku, dráhu pro pěší a in-line brusle, dětské hřiště, skate park, work - outové hřiště. V blízkosti je i koupaliště a rodinný park. Pohodlně se odtud dá dostat k zoologické zahradě,“ doporučuje Petrůjová.

Jihlavu si prohlédněte z ptačí perspektivy

„Přímo v centru jsou dokonce dvě místa. Je to Brána Matky Boží, která je vysoká 24 metrů. Odtud je krásně vidět park Gustava Mahlera nebo komplex Minoritského kláštera s kostelem Nanebevzetí Panny Marie. Určitě lepší výhled je z vyhlídkové věže kostela sv. Jakuba. Věž je vysoká 63 metrů. Ochoz je ve výšce 40 metrů. A návštěvník před tím musí zdolat 186 poměrně příkrých schodů,“ říká host. Výhled je nejen na náměstí, ale taky na většinu památek a i do okolí.

Jihlavské podzemí je druhým největším podzemním labyrintem v ČR

„Chodby jsou ražené ve třech podlažích. To první je do 4 metrů, druhé do 6 metrů a třetí je až do 14 metrů. Návštěvníci se dostanou až do hloubky 13 metrů. V jihlavském podzemí je největší raritou i záhadou svítící chodba,“ láká paní Petrůjová. Dodnes se nepodařilo přesně určit, proč chodba svítí. Druhým okruhem je prohlídka jihlavských kolektorů. Trasa místy vede až 25 metrů pod úrovní Masarykova náměstí. Je to fyzicky náročnější prohlídka, při které budete muset několikrát stoupat i po ocelových žebřících.

Z jihlavského opevnění se dodnes dochovaly dvě třetiny

„Parkán je dokonce parkově upravený, dá se po něm projít. Ve Věžní ulici v blízkosti parku Gustava Mahlera je možné vidět zachovalý zbytek hradebního příkopu,“ doporučuje Jana Petrůjová. Opevnění patří k nejzachovalejším v celé České republice.

Spustit audio