Jihlavské muzeum chce připomenout práci významných přírodovědců

5. květen 2019 05:00

Odborný tým Muzea Vysočiny Jihlava chce zmapovat vědeckou činnost a odkaz tří českých přírodovědců, kteří působili v zahraničí a české veřejnosti nejsou příliš známí.

Je mezi nimi i Jan Bechyně pocházející z Vysočiny, od jehož narození příští rok uplyne 100 let. Pokud se týmu vedeném Klárou Bezděčkovou podaří získat podporu z ministerstva kultury, začne bádání příští rok. Do tří let by o vědcích mohla vzniknout i odborná publikace.

Vedle Jana Bechyně (1920 - 1973) se bude výzkum věnovat také příbramskému rodákovi Jaroslavu Soukupu-Jeníčkovi (1902 - 1989), který působil v jihoamerické Limě, a Václavu Bojerovi (1795 - 1856), který byl botanikem na Madagaskaru a Mauriciu, kde zemřel.

Spojuje je to, že pocházeli z ryze českého prostředí, odešli do zahraničí a stali se úspěšnými přírodovědci v tropech. Popisovali nové skupiny organismů, některé organismy naopak nesou jejich jména. V České republice jsou ale pořád takřka neznámí.

Exponáty, které nashromáždili, jsou součástí řady českých i světových muzeí. Bojarovu sbírku vlastní muzeum ve Vídni. Exponáty, které nashromáždil Bechyně, jsou v přírodovědném muzeu v Bruselu i v pražském Národním muzeu. „Jeho sbírky se dochovaly i v jižní Americe,“ řekla Bezděčková.

Podstatou projektu nazvaného z Čech až na konec světa je zmapovat roztříštěné muzejní sbírky, popsat jejich odbornou činnost přírodovědců i jejich životní dráhu a sestavit ucelený přehled odborných textů, které publikovali, nebo zanechali jen ve formě rukopisů.

Entomolog Jan Bechyně z Přibyslavi

Pracovní tým bude maximálně desetičlenný. Rozšíření povědomí o trojici vědců má pomoci plánovaná výstava, dvojjazyčný kritický katalog k ní i vzdělávací, výuková CD, weby pro školy a veřejnost nebo odborné články. Náklady na výzkum a prezentaci jsou asi 2,3 miliony korun. Ministerská dotace by je měla pokrýt. „Když dotaci nezískáme, budeme se snažit na tom začít pracovat v rámci možností muzea. Začneme u pana Bechyněho, který je regionální a navíc bude mít příští rok 100. výročí narození, a o dotaci na komplexní projekt budeme usilovat znovu,“ řekla Bezděčková.

Entomolog Bechyně se narodil v Přibyslavi na Havlíčkobrodsku. V roce 1948 byl na stáži v Mnichově. Po únorovém převratu se do Československa nevrátil. Žil ve střední a jižní Americe. Zemřel ve Venezuele.

zdroj: ČTK
Spustit audio