Jihlavské automaty na jízdenky jsou poruchové, občas i obarví ruku na fialovo

28. srpen 2014

Staré automaty na jízdenky v Jihlavě dosluhují a nové jsou poruchové. To je zapeklitá situace, se kterou si mnoho cestujících neví rady. Dopravní podnik poukazuje na častý vandalismus a také na nepředvídatelnost moderní techniky. Reakce a zážitky cestujících jsou mnohdy až úsměvné.

Na dolním náměstí stojí bezradně maminka s dítětem a nešťastně bouchá do nového modrého automatu na lístky. Dotyková obrazovka nezvládla déšť a přestala reagovat.

„Chtěla jsem dobít peněženku a ono to nejde,“ říká.

Během deseti minut čekání u žlutého výdejce stihl automat trefit pár lidí vystřelujícími lístky, nabarvil jedné slečně ruku na fialovo a jednomu kupujícímu vrátil peníze navíc.

„Vytiskl lístek a ještě mi vrátil deset korun,“ směje se cestující.

„Ničí nám to vandalové a potažmo i cestující, zákaznická veřejnost. Vloží minci třeba do štěrbiny, kde je Jihlavská karta,“ vysvětluje specialista na opravu jízdenkových automatů Pavel Doležal.

V automatech už zaměstnanci podniku našli staré lístky nebo obaly od žvýkaček. Občas ale narazí na věci, nad kterými zůstává rozum stát.

„Třeba tam dávali nějaký výkaly. Například v prostoru, kam se dávají peníze, byl psí výkal. Uklízečky to tam pak jezdily čistit,“ popisuje Doležal.

Většina cestujících také mince o automat oškrábe a hodí ji zpět. Na peníze se ale nabalí vrstva barvy, která pak stroj zevnitř zanese. Každý automat je vybavený váhou, která mince váží. Občas se stane, že některé peníze váží méně či více než průměr a proto danou minci vrátí zpět. Většinou tedy stačí vrácenou minci vyměnit za jinou.

autobus MHD, interiér

Pan Doležal v kanceláři dopravních podniků vysvětluje, že problém s automaty na lístky ve městě je i ten, že žluté starší stroje dosluhují a nové modré jsou od začátku problémové. Zejména starší lidé si na ně těžce zvykají.

„Samozřejmě poruchy tam taky byly, od začátku jsme měli problémy, než se to vychytalo. Je to jen technický zařízení, je v tom počítač,“ uvádí Doležal.

Nejčastěji se lidé setkávají s problémy v automatech na autobusovém a vlakovém nádraží a na Masarykově náměstí. Automaty se dopravní podnik snaží opravovat v co nejrychlejší době, občas ale zaměstnanci nestíhají.

autor: lam
Spustit audio