Jihlavská ZŠ Jungmannova vozí zdarma některé děti ráno autobusem. Staví se tak proti záškoláctví

28. září 2017
Zprávy z

Až sedmdesát dětí každé ráno přepraví autobus z jihlavského Masarykova náměstí do školy Jungmannova. Škola se tak snaží bojovat proti záškoláctví. I přesto se najdou tací, především chlapci, kteří autobusem do školy nedojedou. A neuhlídá je řidič ani asistent, který s nimi každý den jezdí.

Základní škola Jungmannova v Jihlavě takto bojuje proti záškoláctví. Dříve jezdily dva autobusy, aktuálně službu zastává jeden.

Ráno o půl osmé nastupují děti na náměstí do autobusu. „Byl jsem jednou za školou, ale mamka to nezjistila,“ přiznává se Petr. Se svými kamarády nastupuje. Stojí tam také žena – maminka, která hlídá syna, aby skutečně autobusem odjel a nevystoupil.

„Chodí za školu, někdy. Je tam ale nějaká učitelka s nima a měla by to hlídat,“ netají se dědeček jednoho chlapce Dušan Cína.

Jak ochotně vysvětluje další dívka, hoši se vždycky dohodnou, kdo do školy pojede a kdo nepojede. Dokáží velmi rychle vystoupit, potvrzuje i řidič autobusu. „Ten jeden nastoupil už před tím, přišel ten druhej, mávnul na něj, vystoupil a šli oba pryč.“

U školy čekává výchovný poradce Pavel Koreň. Říká, že autobus nejezdí kvůli tomu, aby děti do školy dojely, ale kvůli bezpečnosti. „Nemusíme je nahánět, to ne. Dříve jezdily dva autobusy ranní. Zjistili jsme, že je to zbytečné, tak jsme to zredukovali. A vozíme je i odpoledne.“

autoři: mik , ost
Spustit audio