Jihlavská zoo chová největšího krokodýla čelnatého na světě. Roccovi je dobrých 70 let

8. únor 2022

Jihlavská zoologická zahrada může být pyšná na jednu raritu. V tropickém pavilonu chová přibližně sedmdesátiletého krokodýla čelnatého, který je svého druhu největší na světě. Jmenuje se Rocco. Přímo v centrální Africe ho kolem roku 1970 odchytil známý zoolog a někdejší ředitel zoologické zahrady ve Dvoře Králové.

Zoologické zahrady se na zimu ke spánku neukládají. Často je zajímavé pozorovat život zvířat právě v tomto ročním období. Jsou ale i zvířata, která zimu ani nezaznamenají. V tropickém pavilonu jihlavské zoo je totiž stabilně kolem 25 stupňů.

„V prvním patře, kam stoupá teplo z bazénů s krokodýly a anakondami, bývá až 28 stupňů,“ dodává mluvčí zahrady Martin Maláč. V pavilonu je k vidění obrovská anakonda, vzácné druhy ještěrů a ryb a ve vraku letadla umístěném v pralesních rostlinách se prohánějí bazilišci. Opravdová rarita se ale ukrývá mezi krokodýly. Konkrétně krokodýly čelnatými.

Samici a samce krokodýlů čelnatých, Rocca a Key, odchytil přímo v centrální Africe zoolog a ředitel královodvorské zoologické zahrady Josef Vágner kolem roku 1970. Tehdy už byl Rocco dospělý, bylo mu tak patnáct až dvacet let. Do Jihlavy ho přivezl bývalý ředitel místní zahrady Vladislav Jiroušek v roce 1982. Znamená to, že dnes je Roccovi 65 až 70 let.

Rocco je unikátní i díky svým rozměrům. „Běžně dorůstají samci krokodýlů čelnatých 180 centimetrů. Náš měří 230 centimetrů,“ říká Martin Maláč s tím, že Rocco je tak s největší pravděpodobností nejdelším krokodýlem svého druhu na světě.

Tak výjimečnému zvířeti je určitě možné odpustit nějakou tu slabůstku. Zatímco ve volné přírodě se tito krokodýlové živí veškerou masitou stravou, Rocco nesnáší ryby. Může tak s klidem obývat bazének plný vzácných ryb. „Pokud chovatelky chtějí, aby Rocco chvíli nežral, podají mu kapra. On ho vyplivne a několik týdnů se pak nedotkne jídla,“ směje se mluvčí zahrady.

Spustit audio