Jihlavská vysoká škola promovala po téměř roce své studenty. Kvůli covidu dříve nemohla

14. červenec 2021 11:20

Dostudovali před rokem, promoci měli až teď. Studenti Vysoké školy polytechnické (VŠPJ) si tradičního slavnostního aktu užili s několikaměsíčním odstupem.

Diplom už měli sice všichni rok doma, na promoci mohli až teď. VŠPJ uspořádala slavnostní ukončení studia pro absolventy z loňského jara.

Nová aula

Za tónů hudby přichází do nové auly VŠPJ vůbec první absolventi, kteří převezmou diplom o ukončeném studiu. A to i přesto, že budova už přes rok funguje a dekorovaní studenti mohou skoro stejnou dobu užívat získané tituly.

„Poprvé se setkáváme s ročním odstupem od vašeho studia a poprvé většina z vás dostává do rukou místo diplomu pamětní list. Pevně věřím, že z těchto netradičních poprvé se nikdy tradice nestane.“ Zdržení má podle rektora Václava Báči na svědomí koronavirová pandemie.

Třešnička na dortu…

Absolventů z roku 2020 dorazila na promoce zhruba pětina, mezi nimi i Michal Bouda. „Není to o nic míň radostná událost, já to nemám s čím srovnat, ale na druhou stranu prostě jsme pyšní, jsme hrdí, máme velkou radost, že tady můžeme dneska být, je to taková ta třešnička na dortu za tím studiem.“

Obor zdravotně sociální pracovník absolvovat Michal Bouda v kombinované formě studia a dle jeho slov mu škola hodně dala. „Já pracuji jako zdravotnický záchranář, a to má docela blízko k té sociální práci, proto i ten zdravotně sociální obor. Víceméně je to rozšíření zkušenosti a odbornosti a nelituji toho, to studium nám dalo opravdu spoustu informací.“

A zatímco musel Michal Bouda se svými spolužáky na promoci rok čekat, letošní absolventi by se snad mohli dočkat dříve, doufá mluvčí VŠPJ Vendula Marešová: „Co se týká následujících měsíců, tedy absolventů, kteří skončili v červnu, kteří složili státní zkoušku v červnu, pro ty je plánovaná promoce v září, na konci září, nicméně uvidíme, jak to samozřejmě v té době bude s covidovými opatřeními.“

Právě kvůli koronavirové pandemii musela vysoká škola promoci loňských absolventů o rok odložit, a i teď museli přijít otestovaní a pouze s omezeným množstvím návštěvníků.

autoři: Tereza Pešoutová , mik
Spustit audio

Související