Jihlavská vysoká škola má novou aulu. Architekti přiznali staré zdi i s oprýskanými cihlami

Nové výukové centrum Vysoké školy polytechnické v Jihlavě už za pár týdnů zaplní studenti. Stavba trojúhelníkového půdorysu přiznává část staré školní budovy.

Převážně betonová novostavba se dvěma nadzemními a jedním podzemním podlažím je propojená předsálím se stávající historickou budovou školy.

„Na co jsme hrdí a z čeho jsme měli trošku obavy, jak to bude vypadat, byl ten architektonický záměr v té staré budově odhalit a přiznat staré zdi, ve které jsou umístěné i kameny a nejsou to jen cihly. V tom industriálním stylu to ale dopadlo úžasně,“ pochvaluje výsledek stavebních prací rektor vysoké školy Václav Báča.

„Konečně je to jakoby jeden celek, který pro studenty bude přístupný ze všech stran. Ona orientace v tom pentagonu je poměrně složitá,“ dodal.

Reakce lidí  

Reakce lidí ale nebyly podle rektora jednoznačné. „Když tady byla jáma a začaly se lít betony, když jsem se tady procházel a poslouchal inkognito lidi, co přicházely od autobusového nádraží, byly reakce kulantně řečeno rozporuplné, v současné době se to líbí.“

„Nové vysokoškolské centrum bude podle mluvčí Magdaleny Martini sloužit nejen k výuce: „Je to momentálně jedno z nejmodernějších a velkokapacitních center, které může sloužit i k setkávání komerční sféry, tak i různých institucí. Momentálně jsme byli osloveni i pořadateli Mezinárodního festivalu dokumentárních filmů. Určitě bychom rádi tyto aktivity podporovali.“

Výukové centrum jihlavské vysoké školy polytechnické vyšlo na 187 milionů korun.  Jeho součástí je i posluchárna, která bude mít kapacitu 330 studentů. Poprvé se sem studenti podívají v březnu.

Související