Jihlava v roce 2032. Magistrát ve spolupráci s občany tvoří strategický plán

18. leden 2021 08:00

Jak bude vypadat vaše okolí v roce 2032? Jihlava se budoucí podobu města snaží vtisknout do chystaného strategického plánu.

Své představy mohou přidat i běžní obyvatelé. Právě jejich názory statutární město sbírá. Kvůli koronavirové epidemii to ale není tak snadné.

Náměstí a centrum

„Řekla bych, že by se ještě více měl projevit život na tom náměstí,“ zamýšlí se paní Blanka, kterou potkáváme v centru Jihlavy. „Pamatuji se, jako že jsem už letitá, že se tu lidi potkávali, zdravili, potkávali se tady známí a tohle vymizelo.“

Vedení Jihlavy takové názory v současnosti sbírá. Chce zapojit občany města do tvorby strategického plánu. Kvůli koronaviru se ale musí spoléhat především na online prostor. Pořádá proto celkem devatenáct online kaváren. „Já mám ráda, že v centru je spousta nových kaváren a malých obchůdků a tvoří to takový pěkný, milý celek,“ popisuje jedna z účastnic virtuálního setkání.

Interaktivní mapa

Pozitivní i negativní podněty z těchto setkání pak organizátoři zapisují do interaktivní mapy města. V současnosti je jich tam asi kolem stovky, říká Anika Chalupská, která má projekt na starosti: „Při takovém zrychleném náhledu mám pocit, že tam je vyváženě, jak těch silných stránek, těch příležitostí, tak těch slabých stránek případně problémů. A mám pocit, že řadu lidí oslovil ten formát.“

Názory obyvatel pak při tvorbě strategického plánu města doplní mimo jiné také analýzy odborníků nebo predikce akademiků. Hotový by měl být v roce 2022.

autoři: Patrik Salát , mik
Spustit audio

Související