Jihlava má pro případné nakažené bezdomovce speciální ubikace. Buňky jsou na okraji města

17. duben 2020 06:00

Mezi rizikové skupiny pro nákazu nemocí covid-19 patří i lidé bez domova. V Jihlavě zatím takový případ neregistrují, město se přesto na takovou situaci připravuje. 

U výpadovky na Pelhřimov v lokalitě Havaj postavili šest stavebních buněk, pro případě, že by se mezi lidmi bez přístřeší začala šířit nákaza.

„Jeden kontejner je určený pro muže, druhý je pro ženy. Máme tu i prostor pro lidi, kteří by byli vykázáni kvůli domácímu násilí,“ říká na místě mluvčí Jihlavy Radovan Daněk.

Provizorní karanténa

Popisovaná část na západním okraji krajského města zvaná Havaj má sloužit jako provizorní karanténa pro nakažené koronavirem. „Všem obcím s rozšířenou působností nařídil kraj zřídit ubytování pro lidi bez domova a vykázané. Jihlava jako jediná zvolila variantu těchto buněk.“

Kapacita dočasné ubytovny je pro 15 lidí, zbylé dva kontejnery slouží jako sociální zázemí.

Topení, elektřina, voda

Stavební buňky jsou připravené na první nájemníky. „Je tam teplo, elektřina, je tu přívod vody, odpady.“

Ostraha by byla v pravomoci městských strážníků. O nakažené by se v případě nařízené karantény staralo Středisko křesťanské pomoci. Vedoucí David Chlupáček dodává: „Nečekejme od toho nějaký hotel. Pokud by těch lidí bylo hodně, budou tam jen postele, pokud méně, přidáme židle a stůl.“

autoři: Patrik Salát , mik
Spustit audio

Související