Jihlava koupila podíl v místním Teniscentru. Podle opozice příliš draze

23. únor 2021 07:00

4,2 milionů korun. Tolik bude stát Jihlavu odkup akcií ztrátového Tenisového centra v lokalitě Český mlýn. Před dvěma lety přitom mohlo získat tyto akcie čtyřikrát levněji.

Město Jihlava je už téměř výhradním vlastníkem společnosti Teniscentrum. Zastupitelé totiž schválili odkup dalších více než 42 procent akcií společnosti, které přidají ke stávajícím dvaapadesáti. Neobešlo se to ale bez komplikací.

Kritikům vadí především to, že před dvěma roky byl stejný podíl k mání čtyřikrát laciněji. Pokračuje zastupitel Jiří Pokorný (ANO): „Zde opravdu vnímám jako občan, jako zastupitel velké selhání rady města, že neučinilo potřebné kroky, aby ten podíl byl vykoupen.“

Zkrachovalá firma PSJ

Podíl totiž původně patřil společnosti PSJ, která v roce 2019 zkrachovala a v následné dražbě jej za 850 tisíc získala společnost GST. Ta svou nabídkou tehdy přeplatila půlmilionovou částku, s níž se o odkup akcií Teniscentra ucházelo město.

Že došlo ze strany magistrátu k pochybění v diskuzi připustila také primátorka Karolína Koubová (Forum Jihlava): „Prostě to bylo špatné obchodní rozhodnutí. Mrzí mě to. Ale prostě se taková rozhodnutí dějí.“

Majoritní vlastník

Město ale nemělo příliš na výběr. Jak vysvětlil náměstek primátorky pro Sport Petr Ryška (ODS), magistrát byl sice už tehdy majoritním vlastníkem, zbylých pět akcionářů se ale do záchrany centra příliš nehrnulo. „Protože situace je jaká je, taková patová, protože se akcionáři nemohou domluvit, jakým směrem se vydat. Tak asi by bylo dobré, kdyby to měl jeden vlastník.“

Pro nakonec bylo 20 zastupitelů. Čtyři miliony korun ale nejsou poslední sumou, kterou město do tenisového centra napumpuje. Současně totiž zastupitelé jednali o půjčce na sanaci zadlužené společnosti. „Ta půjčka je nastavena na 1,5 milionu, a má pomoci především ke splácení úvěru bankovní instituci,“ vysvětloval už před zahájením jednání předseda představenstva Teniscentra a zároveň zastupitel Vojtech Prchal (Piráti).

Teniscentrum je aktuálně kvůli covidové situaci uzavřené, i kvůli tomu se navyšovala jeho provozní ztráta. Vedení města přesto doufá, že se v areálu brzo znovu rozezní zvuk dopadajících míčků a schválená investice se tak promění ve vítězství.

autoři: Patrik Salát , mik
Spustit audio

Související