Jihlava chce opravit dva prázdné domy v centru pro úředníky

21. únor 2019 06:00

Jihlava chce domy někdejší vojenské správy v městské památkové rezervaci využít na kanceláře pro své úředníky, pokud ale dostane dotaci na jejich opravy.

Areál tvořený dvěma budovami patří městu deset let, prodat se je nepodařilo. Rekonstrukce bude podle předběžného odhadu stát přes 60 milionů korun. Připravený projekt regenerace domů U Mincovny 6 a 8 zastupitelé města schválili 36 hlasy. Nikdo nebyl proti.

Primátorka: Máme možnost získat peníze

„Objekt je prázdný. Město se ho snažilo několikrát prodat, ale to nevyšlo. V tuto chvíli máme možnost získat dotaci na jeho rekonstrukci,“ řekla primátorka Karolína Koubová (Fórum Jihlava). Do opravených budov by se podle primátorky do budoucna mohla přestěhovat část úředníků magistrátu. Kanceláře budou potřeba i kvůli tomu, že město bude muset rekonstruovat svou budovu v ulici Hluboká.

Brownfield

O peníze Jihlava požádá v dotačním titulu ministerstva pro místní rozvoj na podporu regenerace brownfieldů, dostat by chtěla maximum - nejvýše možných 30 milionů korun. „Tento rok je zřejmě poslední, kdy bychom mohli nějaký takový dotační titul čerpat, a tudíž se dostat s tou investicí ze strany města do nějaké relativně přijatelné částky,“ řekl náměstek primátorky Petr Laštovička (ODS).

Bývalá vojenská správa

Areál bývalé vojenské správy poblíž radnice podle dříve zveřejněných informací koupila Jihlava za 14 milionů Kč od ministerstva obrany, vlastní ho od roku 2009. Už tehdy sice město uvažovalo o jejich využití pro potřeby úřadu, ale kvůli vysokému odhadu nákladů od záměru upustilo.

Radnice se pak oba nevyužívané domy snažila prodat, v roce 2011 je nabídla za 15 milionů Kč. Nabídka se několikrát opakovala, později byly domy nabízeny i samostatně. Před čtyřmi lety sice město uzavřelo na jeden objekt kupní smlouvu, ale zájemce požadovaných 5,25 milionu nakonec neuhradil.

zdroj: ČTK
Spustit audio

Související