Jihlava bude mít první zavlažovací chodník. Voda při dešti steče rovnou do okolní zeleně

24. červenec 2019 06:10

Jihlavě můžou v boji proti suchu pomáhat i chodníky. Jinak bez užitku odtékající vodu po dešti chce město směrovat do trávy a ke stromům.

Nový zavlažovací systém vyzkouší nejdřív na chodníku v Jiráskově ulici. Jeho oprava a proměna právě začíná. „Když se na to podíváte, tak ten bývalý chodník opravený má obrubníky výš než jsou plochy zeleně. To znamená, že ta voda po tom chodníku nějakým způsobem steče a odteče do kanalizace,“ řekla na místě vedoucí odboru životního prostředí jihlavského magistrátu Katarína Ruschková.

Vyspádovaný chodník do zeleně

U rozkopaného chodníku v Jiráskově ulici zbývá tu už jen pár rozbitých kusů ničím zvláštní obdélníkové dlažby. Nový chodník na stejném místě bude svým způsobem jedinečný. Po dešti pomůže totiž se zavlažováním zeleně. „To je první chodník, u kterého chceme zkusit vyspádovat ten chodník do zeleně. Tady by to mělo být udělané tak, že chodník bude vyšší než plochy té zeleně a voda z něj odteče do té zeleně.“

Jihlava, nový chodník

První test

Vůbec první jihlavský chodník tohoto typu si ještě město chce otestovat. Vypadat bude vlastně jako každý jiný. Kromě speciálních úprav, které se projeví právě se srážkami, jak popisuje Karel Trojan z odboru dopravy: „V tom prvním úseku bude takový žlab, který bude vyplněný hrubým kamenivem, kde ta voda steče, vsákne se postupně a zavlaží kořeny stromů. A v dalším úseku toho chodníku bude ten spád ne k silnici, ale na druhou stranu do širokého zelného pásu, kde bude suchý poldr, kde ta voda nateče a postupně se taky bude vsakovat.“

Zavlažovací chodník je v Jihlavě raritou a první lidé se po něm projdou na začátku října. Odbor životního prostředí si přitom přeje, aby byl předlohou i pro všechny další, ať už opravované, nebo úplně nové.

autoři: Lucie Čachotská , mik
Spustit audio

Související