Jedním obědem v restauraci často překročíme maximální denní dávku soli

2. březen 2018

Hygienici se zabývají obsahem soli v jídle. Zkoumají pokrmy v nemocnicích, ale i veřejném stravování, tedy restauracích. Existuje norma, podle které má dospělý člověk denně zkonzumovat maximálně šest gramů soli. Ne vždy to je ale možné, pokud se stravuje v běžných restauracích. V poradně o tom mluvila Kamila Urbanová.

„My se kontrolou soli v potravinách zabýváme od roku 2014. Bylo to v rámci úkolů od hlavního hygienika,“ vysvětlila Kamila Urbanová z Krajské hygienické stanice v Jihlavě.

Původně se celý záměr týkal jídelen v sociálních službách, domovech pro seniory a nemocnicích. V rámci Vysočiny se hygienici poslední dva roky věnují pokrmům v restauracích a veřejných jídelnách.

„Výsledky v těch restauracích nás překvapily. Bohužel negativně. Naopak nemocnice a sociální služby pozitivně,“ dodává Kamila Urbanová. „V těch nemocnicích jsou ti specialisté, nutriční terapeuti, kteří se tou stravou zabývají.“

Menu číslo jedna

Vzorky pokrmů odebírají hygienici prakticky všude. „V restauracích vždy bereme menu číslo jedna, abychom v tom měli pořádek. V sociálních službách to byla dieta tři, taková ta racionální strava bez jakýchkoli omezení.“

Norma je 6 gramů na den

Hygienici mají k dispozici předpisy, v tomto případě konkrétně nařízení Evropského parlamentu, které říká, že norma pro dospělého člověka je 6 gramů soli na jeden den. „Srovnáváme s Evropskou unií, také co nařizuje Světová zdravotnická organizace.“

Norma sice říká, že by každý dospělý člověk měl sníst maximálně šest gramů soli za den, někdy to podle Kamily Urbanové překračujeme, třeba jen jedním obědem.

„Vyšlo nám, že v restauracích je průměr soli 7,5 gramu na jedno jídlo, v závodních jídelnách je to ještě o trochu více. Naopak v domovech pro seniory byl průměr kolem pěti gramů.“

Přesolené jídlo

Jak dále říká Kamila Urbanová z Krajské hygienické stanice, vnímání soli v jídle je individuální, nicméně v dnešní době máme nastavenou citlivost na sůl tak, že pokud se nám zdá jídlo slané, tak už je vlastně přesolené. „Že to ten kuchař přehnal. Pokud se nám bude zdát neslané, tak bude osolené normálně,“ dodala.

autoři: mik , Ivana Wiesnerová
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.