Jedna z kašen na náměstí v Jihlavě je bez vody. Hledá se přívodní potrubí

22. červen 2022 07:00

Jedna z kašen na Masarykově náměstí v Jihlavě je aktuálně bez vody. Technici hledají poruchu. Situaci ztěžuje fakt, že netuší, kudy vede ke kašně potrubí.

Loni na podzim v Jihlavě udělali revizi a opravili kamenné povrchy obou barokních kašen na Masarykově náměstí. Teď je ale ve dně jedné z nich díra. Kašna totiž nechrlí vodu a technici přesně neví, kudy vede přívodní potrubí.

Obnažit trubky …

„Musíme obnažit všechny ty trubky, abychom se tam dostali. Tady je přerušíme a budeme to zkoušet nějak pročistit,“ vysvětluje Aleš Zabloudil první pokus, jak se snaží opravit chrliče na kašně. 

„Jedna trubka je přepad, jedna odpad, tady ty dvě slabší - jedna je cirkulace filtrace, ta další jde dovnitř.“ A tam se stopa ztrácí, potvrzuje Ondřej Stránský z městské správy realit. „Přesně nevíme tu trasu, ale vevnitř vede rozvod vody k těm jednotlivým chrlícím prvkům v té architektuře.“

Oprava kašny, Masarykovo nám. Jihlava

První pokus, kdy se pracovníci snažili tlakem vody potrubí prorazit, nevyšel. „Spodní chrliče u tlam ryb stříkaly tu vodu, ale v malém tlaku. Ta vrchní pořád nestříkala vůbec.“ 

V následujících dnech se pokusí potrubí zprůchodnit znovu. Pokud se to nepovede, došlo by na technicky složitější řešení. „Rozebrat celou tu architekturu toho středu. Je to na tři díly, jak vidíte.“ V takovém případě by se k postupům oprav museli vyjádřit i památkáři.

Spustit audio

Související