Jedlé květy dodají jídlu nový rozměr

Na rozhraní Jihočeského a Středočeského kraje, na samém konci slepé polní cesty, stojí ze všech stran kopci sevřené stavení. Původně to byl mlýn s malým hospodářstvím. Mouka se tu sice nemele už od války, ale na okolních stráních se stále hospodaří. Farma Mlýnec Jaroslavy Markové se od ostatních neliší jen popisovanou romantickou polohou.

Vůbec tam nepoužívají chemii, a i proto jsou vyhlášeni pro své „jedlé kvítí“. Na farmě Mlýnec se specializují na jedlé květy, kterými zdobí jídla nejlepší kuchaři. Tento trend se u nás objevil zhruba před deseti lety. Tehdy lidé začali objevovat kvítí na dezertech, salátech i jako ozdobu na polévkách a grilovaném mase.

Kvítí pro luxusní restaurace

Většina jedlých květů z farmy odjíždí v kilogramovém balení do drahých pražských restaurací. Cena se pohybuje kolem 500 korun za kilo. „Sklízet se musí v chladnu, tedy brzy zrána nebo pozdě večer. Květy se orosí, pak se vychladí a vezou na tržnici, kde si pro ně přijedou lidé z restaurací.“

Farma Mlýnec Jaroslavy Markové

Květinové semináře

O jedlé květy se ale nezajímají jen restauratéři a šéfkuchaři. Bioložka Jana Vlková už druhým rokem pořádá květinové semináře pro širokou veřejnost. Ochutnávají květinovou produkci a pak se vydávají na připravenou trasu, kde se zájemci od pořadatelky dozvídají řadu informací spojených s divoce rostoucími květinami a jejich využitím v kuchyni. Se začátkem prázdnin ale sezóna lučního kvítí v podstatě končí, o to víc se můžeme věnovat kytkám na zahradě. Celý loňský rok se víc než zahrádce věnovala přípravě kuchařky s touto tématikou.

Begonie v kuchyni

Největší odbornicí na pěstování jedlých květů je farmářka Jaroslava Marková. Procházku mezi jejími záhony začínáme u begonií, které prý pro svou kyselou chuť v kuchyni dobře nahradí rebarboru. „Na rozdíl od rebarbory ji můžete používat celoročně.“

Farma Mlýnec Jaroslavy Markové

Růžový čaj

Dobrý je i čaj z růže, na jeden litr čaje doporučuju jeden květ a pár lístečků meduňky a máty.“ Na zahrádce milovníka jedlých květů nemůžou chybět ani macešky, měsíček nebo brutnák. Závěrečným tipem Jaroslavy Markové je čínská chryzantéma, která chutná po celeru a hodí se tak do slaných jídel.

autor: pek