Jeden z prvních mobilních telefonů vážil přes šest kilogramů a stál čtvrt milionu

9. září 2020

Vzpomenete si ještě na svůj úplně první mobilní telefon? Zřejmě toho proti dnešním chytrým telefonům moc neuměl, ale všichni jsme na něj byli pyšní.

Zdeňka Lukavce ze Šemíkovic na Třebíčsku přivedla nostalgie k novému koníčku. Začal staré mobily sbírat.

„Úplně z plezíru jsem si objednal Nokii 5110, byla myslím za šest set,“ vzpomíná na začátky své sběratelské vášně Zdeněk Lukavec. Do staré Nokie tehdy vložil novou baterii, a začal ji používat.

„Můžu vám říct, byla to alchymie. Napsat SMS chce zručnost,“ směje se sběratel. Postupně začal hledat další telefony, a dnes jich má hodně přes stovku. Mezi nimi i hotové poklady.

V kufříkovém mobilu vydržela baterie půl hodiny

Nejstarším mobilním telefonem ve sbírce Zdeňka Lukavce je Nokia Talkman z roku 1987. „Je to první kufříkový telefon, který k nám do Československa začal proudit,“ říká. Přístroj tehdy stál dvě stě padesát tisíc korun, aktivace padesát tisíc, a minuta hovoru příchozího i odchozího stála dvacet korun.

Takový telefon si nemohl pořídit každý, a byl spíš otázkou prestiže. Baterie totiž neměla velkou výdrž, a kufřík vážil přes šest kilogramů.

Ve sbírce je i limitovaná edice Motoroly pro olympijské hry v Atlantě

Moderní ruční mobilní telefony má Zdeněk Lukavec uložené v plastové krabici. Jeden po druhém je opatrně bere do ruky. „Za mě nejvíc top je Motorola D460 z roku 1996, je to limitovaná edice pro olympijské hry v Atlantě,“ říká sběratel a ukazuje telefon s logem olympijských her.

Sbírka mobilních telefonů Zdeňka Lukavce

Přístroj mu daroval člověk, který si ho v mládí pořídil za velké peníze. V krabici je samozřejmě i ta první Nokia 5110, otevírací mobily - takzvaná véčka, ale třeba i přístroj, který používal Keanu Reeves ve filmu Matrix.

Všechny telefony jsou funkční

Zajímavé je, že téměř všechny telefony jsou funkční. „Pokud není funkční, tak si ho funkční udělám,“ říká Zdeněk Lukavec, a zapíná jeden z nich.

„Dvacet let byl vypnutý, a podívejte se,“ ukazuje na rozsvícený dvoubarevný displej. Ostatně i ten nejstarší kufříkový telefon je ještě možné zapnout.

Mobilní telefony budou k vidění v hrotovickém muzeu

Zdeněk Lukavec si telefony nechce nechávat doma, a byl by rád, kdyby si mohli zavzpomínat i jiní lidé. V muzeu v Hrotovicích proto připravuje expozici, kde všechny přístroje vystaví.

Veřejnosti by se měla otevřít na jaře roku 2021. Přesné informace každý najde na internetových stránkách.