Jeden cestující ve vlaku mezi Cerekví a Počátkami vyjde na několik stovek. Spoje budou zrušené

29. duben 2019 06:00

V osobních vlacích mezi Horní Cerekví a železniční stanicí Počátky - Žirovnice cestují v průměru tři lidé. Za jízdenku zaplatí třicet tři korun.

Dalších skoro sedm stovek doplácí na cestu každého z nich Kraj Vysočina. Hejtmanství se proto rozhodlo, že dotování takové dopravy je mrhání. Peníze a s nimi i vlaky chce přesunout jinam.

Zastávka Stojčín

Železniční zastávka Počátky – Žirovnice nestojí ani v jednom z uvedených měst, ale ve vesničce Stojčín. Bývá liduprázdné.

V době natáčení přijel osobní vlak, vystoupil jeden jediný cestující. „Ráno vstanu, jedu sem na pátou a pak zpátky. Mám tady kolo, které si zamknu,“ říká pan Bedřich z Počátek. Patří k těm nemnoha cestujícím, kteří osobní vlaky na této trati využívají.

Kraj Vysočina

Kraj Vysočina ze zákona dotuje osobní dopravu, včetně v podstatě prázdného vlaku u Počátek. Za každý kilometr zaplatí 120 korun.

„Zatížení tratě Horní Cerekev a Počátky – Žirovnice činí přibližně 30 cestujících v obou směrech, což při pěti párech vlaků představuje kolem tří cestujících v jednom spoji. Z toho důvodu se Kraj Vysočina rozhodl směrovat vlaky do Horní Cerekve a dále do Tábora. Obce kolem trati budou obslouženy autobusy,“ řekla Eva Neuwirthová, mluvčí kraje.

autoři: Milan Soldán , mik
Spustit audio

Související