Je zdravotní péče v kraji ohrožena?

19. leden 2011

Kvůli platovým požadavkům podalo přes 3800 nemocničních lékařů výpověď. Pokud nepřijdou 1. března do práce, hrozí v řadě míst republiky krach nemocniční péče. Proto se zástupci královéhradeckého kraje a nemocnic připravují na nedostatek lékařů. Na výzvu lékařských odborů Děkujeme, odcházíme odpověděla totiž téměř třetina lékařů v kraji. Ve kterých oborech je možný největší nedostatek odborníků zjišťovala redaktorka Jiřina Mužíková.

Krajské nemocnice v Královéhradeckém kraji se budou od poloviny února kvůli odchodům lékařů zaměřovat hlavně na akutní péči a plánované výkony budou odsouvat. Situaci by mohl do konce ledna zvrátit pouze výrazný úspěch při vyjednávání s lékaři. Záměr odejít oznámilo v krajských nemocnicích 121 lékařů, nejvíce výpovědí odevzdali v náchodské a jičínské nemocnici. Výpověď podali především anesteziologové, gynekologové a chirurgové. Krajská pracovní skupina bude o opatřeních kraje jednat 24. ledna.
V hradeckém kraji podalo ke konci roku výpověď celkem 308 lékařů, kromě zdravotníků z krajských nemocnic, podalo výpověď 187 lékařů z hradecké fakultní nemocnice. V hradecké nemocnici pracuje v přepočtu na plné úvazky 575 lékařů, vedení zdravotnického zařízení připravuje krizové scénáře pro případ, že by lékaři ke konci února skutečně odešli. Odchod lékařů by podle ředitele nemocnice Romana Prymuly znamenal útlum činností jednotlivých klinik, omezení operací či uzavření některých jednotek intenzivní péče.
Kampaň lékařských odborů požaduje, aby základní plat lékaře stoupl podle kvalifikace na 1,5 až trojnásobek průměrného platu. Ten v ČR ve třetím čtvrtletí podle ČSÚ dosáhl 23.655 korun. Nynější průměrný plat českého lékaře je i se službami a přesčasy zhruba 45.00 až 50.000 korun.

Spustit audio