Je rychlejší cesta po opravované dálnici D1, nebo objízdná trasa?

16. duben 2013

Jízda po dálnici D1 by měla být i přes všechna omezení, která budou spojená s modernizací, dvakrát rychlejší než objízdné trasy. Rozhodli jsme se toto tvrzení otestovat mezi Humpolcem a Jihlavou. Právě tam už za týden přijedou stavební stroje.

Cestu absolvujeme za ideálních podmínek, tedy bez kolon nebo nehod a také za příznivého počasí. Je několik minut po 9. hodině, a tak můžeme začít.

Lucie Maxová pojede po staré silnici. „Než se dostanu do Jihlavy, projedu vesnicemi Krasoňov, Kalhov, Větrný Jeníkov a Bílý Kámen,“ vyjmenovává.

Milan Kopecký se vydá po dálnici. „Od 104. do 112. kilometru musím jet pouze 80 kilometrů za hodinu,“ říká, sedá za volant, zamává Lucii a vyjíždí směrem na Jihlavu. „Je právě 9.11 hodin,“ zaznamenává si.

Na objízdné trase vás překvapí výmoly i nebezpečné zatáčky

Asi po sedmi minutách dorazil Milan Kopecký na 104. kilometr dálnice D1 a snížil rychlost ze 130 na 80 kilometrů za hodinu. Zatímco urazil za 13 minut sedm kilometrů, Lucie Maxová jich zvládla sotva šest.

Čtěte také

„Důvodem jsou nebezpečné zatáčky, ale i díry v silnicích, kterých je tu velké množství. Nejde se jim ani vyhnout,“ komentuje jízdu Lucie Maxová. „Navíc tu jsou nebezpečné zatáčky, takže jakékoliv předjíždění do protisměru není na místě,“ dodává.

Po 15 minutách a 15 ujetých kilometrech přijíždí Lucie Maxová do Větrného Jeníkova. Právě tady mají lidé z oprav dálnice obrovský strach, protože při každé nehodě nebo uzavírce sjíždějí auta z hlavního tahu právě sem.

Jízda po dálnici D1 trvala 16 minut

Strach má i mladá maminka Jitka, která bydlí hned u silnice. „Bojím se hlavně o děti. Bydlíme v místě, kde nejsou chodníky. Navíc máme špatný výjezd z domu,“ zmiňuje.

Milan Kopecký, který jel po dálnici, je v cíli první. „Čas dojezdu: 9.27 hodin,“ hlásí. Jízda z Humpolce pod dálniční přivaděč u Jihlavy trvala 16 minut.

Po asi čtvrt hodině čekání dorazila na místo také Lucie Maxová. „Cestu jsem zvládla za 33 minut. Musím přiznat, že to byla hrozná zkušenost. U Bílého Kamene mě zdržel traktor, u odbočky na Plandry se zase otáčel kamión,“ vysvětluje. „Takže 43 kilometrů za 33 minut,“ shrnuje.

Jízda po dálnici je tedy i přes omezení dvakrát rychlejší.


Z Humpolce do Jihlavy: po D1, nebo objízdné trase?

autoři: mik , Lucie Maxová
Spustit audio