Je mi tady dobře, přiznává Miroslav Šuhaj, majitel hradu Chřenovice

Znáte někoho, kdo si chtěl od malička koupit hrad? Miroslav Šuhaj ze Žďáru nad Sázavou říká, že takových nadšenců je víc. On sám se rozhodl už jako malý kluk – a svůj sen si nakonec splnil. Pořídil si zříceninu středověkého hradu Chřenovice za Ledčí nad Sázavou a teď ho na ní čeká spousta práce. Místo na skále s výhledem do údolí řeky Sázavy je ale přístupné všem výletníkům.


Na procházku sem může každý

Zřícenina se nachází na nevysoké skále nad malebným údolím řeky Sázavy, kudy vede také trať Posázavského Pacifiku. Zbyla z ní dvacet metrů vysoká věž a zbytky tří obvodových zdí. Kdysi se tu dokonce našel poklad – nádoba s pražskými groši. Na plácku pod věží měli na začátku dvacátého století místní skauti taneční parket a dodnes místo láká alespoň k rozdělán ohně a opečení špekáčku.

Majitel hradu se chystá na nutné opravy především na věži: „Zdivo rozrušila okolní vegetace, větve vysokých stromů, které se kývaly při prudkých větrech kolem věže. Některé už jsem pokácel. Nahoře na věži také rostou keře, ty se musí vytrhávat soustavně. Mám schválený záměr na opravy. Věž se musí zakonzervovat a zajistit, aby životu nebezpečné kameny nepadaly dolů.“ Plánuje, že by s dobrovolnými brigádníky, kteří mu pomohou vynést na kopec asi padesát tun kamení, hrad opravil vlastními silami.

Napadlo mě to v deseti letech

Koupit hrad si chtěl už od dětství. „Nejdříve jsem chtěl velké hrady, s paláci a velkými sály, ale postupně jsem musel slevovat,“ směje se Miroslav Šuhaj. Chřenovice byly v majetku Lesů ČR, které ale nesmějí ze zákona majetek prodávat, pouze směňovat. „Koupil jsem les přiměřené velikosti jinde a s Lesy České republiky jsem ho směnil. Trvalo to tři a půl roku, kdy jsem musel vyřídit spoustu věcí a všude se představovat jako ten podivín, který si chce koupit zříceninu, kde je jen spousta práce,“ vzpomíná s úsměvem majitel Chřenovic.

Miroslav Šuhaj

Celý život se o hrady zajímá, projel jich několik stovek. O svém hradě sbírá Miroslav Šuhaj všechny dostupné informace a na jeho vyobrazení v různých historických dobách, ať jde o pohlednice, grafiky, dobové kresby nebo náčrtky má doma velkou složku. Vidina práce na opravách mu nevadí: „Když sem přijedu a na chvíli si sednu, než se pustím do práce, je mi tady dobře. Ticho, jen zpívají ptáci. Mně se to líbí a to je můj život,“ uzavírá Miroslav Šuhaj.

autor: dak
Spustit audio