Je to jako mentolový bonbón. Zvířata jihlavské zoo si pochutnávají na vánočních stromcích

10. leden 2022

Lidé se po vánočních svátcích zbavují stromečků. Odstrojují je, dávají na určená místa a technické služby je pak odváží k likvidaci.

Použité stromky většinou končí ve štěpkovači a pak v kompostu. Ty neprodané poslouží třeba jako pochutina zvířatům v jihlavské zoo.

Žirafy

Jeden ze žirafích samců jihlavské zoo si právě pochutnává na kusech salát. Ředitel Jan Vašák mu mezitím nabízí i větev z jedle. „On na to dá jazyk a zjistí, že je to studený.“ Žirafa kvůli nevyhovující teplotě jehličnan zatím odmítá, jinak ale tito dlouhokrcí savci berou vánoční stromky jako oblíbenou pochutinu.

Letos ale půjde spíš o zákusek. Podle Jana Vašáka totiž prodejci dovezli tentokrát méně stromků než obvykle. „Fakt je, že my jich tady spotřebujeme relativně málo. Pokud chováte zvířata, jako jsou losi nebo sloni, který toho bez ohledu na nějakou nutriční kvalitu spotřebují strašně moc. My máme poměrně omezenou možnost, jak ty vánoční stromky zkrmovat, takže v podstatě teď už jsou okousaný, jiný rok se to tady válí třeba až do března.“

Jako mentolový bonbón

V jihlavské zoo si na neprodaných stromcích pochutnávají kromě žiraf například i tapíři nebo kapybary. Nesnědí jich ale moc.

„To je, jak když si dáte mentolový bonbón pro ně, protože ono je to plný silic a když toho nejste plný, tak ono to voní, ono je to dobrý, ono vám to chutná, ale když si máte dát tu mentolku nevím kolikátou, tak už je to problém, pak už to moc a nechtějí to žrát.“

Ostatní stromky

Zoologické zahrady přijímají pouze neprodané stromky, aby se v nich náhodou neobjevil háček či kus nějaké ozdoby z Vánoc. Odstrojené stromečky tak teď postupně odváží technické služby od kontejnerových stání.

Třeba v Havlíčkově Brodě začaly už z kraje minulého týdne, popisuje vedoucí střediska nakládání s odpady Kamil Tesárek: „Začínají se stromečky zvedat, je to otázka měsíce ledna, než se to vyčistí. Ještě i ke konci ledna nacházíme stromečky, který dají lidi k těm separačním stáním, odkud je svážíme.“

Například v krajské Jihlavě ale zatím vyhazují lidé stromky podle mluvčího Služeb města Jihlavy Martina Málka spíše ojediněle. První mimořádný svoz je proto v plánu až na sobotu 15. ledna.

autoři: Tereza Pešoutová , mik
Spustit audio

Související